Imagini dezolante pe litoral după vacanţa de Paşte

Data publicării:
mamaia

În Mamaia, faleza este plină de PET-uri, resturi menajere şi ambalaje, la fel şi o porţiune de 7 km de plajă. Acelaşi peisaj şi la munte, după topirea zăpezilor toate gunoaiele de pe dealurile din zonele turistice au ieşit la iveală. Chiar dacă autorităţile încearcă să oprească poluarea prin amenzi şi apeluri la bun simţ, turiştii sau localnicii nu se învaţă minte şi aruncă resturile pe unde apucă.

După vacanţa de Paşte, plaja din staţiunea Mamaia arată ca o groapă de gunoi. La tot pasul este plin de sticle de plastic sau ambalaje de alimente.

-Toată Mamaia arată cam la fel, nu s-a făcut cam nimic.

-Acum urmează să se strângă ce s-a lăsat.

-Cine credeţi că este vinovat pentru toate astea?

-În primul rând turiştii.

-Trebuie să învăţăm să ne respectăm unii pe alţii şi trebuie să învăţăm puţin din afară de la colegii noştri bulgari şi greci.

La fel este şi la munte. Gunoaiele au pus stăpânire pe câmpurile şi drumurile care înconjoară Brașovul.

Suntem lângă albia pârâului Ghimbășel aproape de intersecția cu DN 13, la marginea municipiului Brașov. Putem intui cât de mult a crescut apa pârâului, în iarna care tocmai a trecut, după nivelul gunoaielor de pe ambele maluri.

Când vine vorba de curăţenie, toată lumea ridică din umeri.

-Cum îl vedeți, nu știu, depinde cui aparține, că dacă e al nimănui așa arată toate locurile nimănui, dacă e al cuiva să vadă și el cum arată.

-Nu avem noțiunea aceea: gunoiul se aruncă la gunoi, nu în apă, simplu. Șapte ani de acasă... Educație de când suntem mici!

Garda de Mediu avertizează primariile şi Apele Romane să ia masuri.

Mircea Paraschiv, comisar al Garzii de Mediu: Avem zone întregi care au fost curățate în fiecare primăvară cu primăriile care administrau zonele respective. S-au aplicat foarte multe sancțiuni, din păcate constatăm că în fiecare an situația se repetă.

Horia Stancu, reprezentant Apele Române: Problema este că suntem nevoiți să strângem și canapele și saltele, gunoaiele sunt, chiar încercăm să facem eforturi ca drumurile și parcările să fie curate.

Ca în fiecare primavară, ONG-urile şi instituţiile de mediu aşteaptă vreme bună ca să organizeze campanii de curăţenie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri