Sari la conținut

Vinul desființat de comuniști, readus la viață

Zona viticolă Diosig, din Bihor, revine la viaţă, după ce faima ei a apus, odată cu venirea comunismului. Ajutată de reabilitarea castelului de vânătoare şi de eforturile producătorilor de vin, primăria din comună vrea să aducă în zonă cât mai mulţi turişti.

Cele mai vechi crame din Diosig datează din secolul al XIII-lea. Karolina Kun a moștenit de la tatăl său o astfel de pivniță. E hotărâtă să ducă pasiunea pentru vinuri mai departe.

„Am zis că nu se poate altfel decât să continuăm drumul început”, spune Karolina Kun, proprietara unei crame.

Pentru viticultorii din Diosig, crama este mai mult decât un simplu spațiu de depozitare a vinului.

După fiecare zi de nebunie ajungi aici în liniște, pace, stai cu prietenii, cu copiii tăi”, adaugă Karolina Kun, proprietara unei crame .

Faima acestei zone de pe Valea Ierului este dată de vinul Bakator, făcut celebru de contele Zichy. În 1850, vinul din Diosig ajungea pe mesele Casei Regale de Habsburg. Era considerat un vin-desert, datorită gustului său dulce.

„Din pivniţa dânsului, nu este legendă, în 1872 două sute de sticle de vin de desert Bakator au ajuns și pe masa împăratului din China”, afirmă Joszef Szabo, istoriograf local.

Cel care a reușit să readucă soiul Bakator acasă este Lorand Heit, un viticultor local. În 2013 a găsit cu greu un butuc în Țara Oașului, iar acum are mai bine de 5 000 de butuci, pe o suprafață mai mare de un hectar.

„În copilărie am auzit foarte multe despre soiul de viţă de vie Bakator. Entuziasmat de acest fapt, am decis să readuc la viaţă, în zona mea natală, acest soi foarte rar și preţios”, spune Lorand Heit, viticultor.

Locul este cunoscut și datorită Castelului Zichy, a cărui istorie este strâns legată de vița de vie. Reabilitat de curând cu fonduri europene, castelul adăposteşte un mic muzeu şi un laborator pentru testarea vinului.

„Castelul respectiv tot datorită viței de vie a avut o dezvoltare foarte mare în secolul al XIX-lea, care a fost practic apogeul viticulturii și viniculturii din Diosig, până în anul 1920”, declară Attila Mados, primarul comunei Diosig.

„Ne aflăm în una din încăperile Castelului Zichy. Aici a fost înființată în anul 1870 prima școală regală viticolă. O parte din istorie s-a păstrat prin obiectele pe care le vedeți în spatele meu. Acestea au o vechime de mai bine de o sută de ani”, relatează Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.

Cunoscută drept capitala vinului din Bihor, comuna Diosig are o tradiție în cultivatul viței de vie de mai bine de 600 de ani.