Video Povestea emoționantă a „Ursoaicei fără nume”, eliberată de la Zoo după 38 de ani: „Până acum a fost doar un număr într-un registru”

Data actualizării: Data publicării:
Ursoaica
Una dintre cele mai bătrâne ursoaice din România a ajuns la Sanctuarul de urși de la Zărnești. Foto: Facebook/AMP Libearty

După 38 de ani petrecuți în captivitate, una dintre cele mai bătrâne ursoaice din România a ajuns la Sanctuarul de urși de la Zărnești, acolo unde își va petrece ultimii ani, sau chiar zile din viață. „Ursul fără nume”, pentru că până acum a fost „doar un număr într-un registru”, își caută acum nume. Cristina Lapiș, fondatoarea rezervației de urși de la Zărnești, a vorbit la Jurnalul de Seară, de la Digi24, despre starea ursoaicei eliberate, care încă nu înțelege ce i se întâmplă. A pășit pe iarbă pentru prima dată și încă nu-i vine să creadă că nu mai are gratii. Cristina Lapiș spune că va avea nevoie de luni de zile până când se va obișnui și este convinsă că ceilalți urși o vor ajuta. Ursoaica și-a petrecut toată viață în captitvitate, iar în ultimii 11 ani a trăit într-o cușcă betonată, de 25 mp, în parcul zoologic de la Rădăuți.

„Este încă mirată de ce i se întâmplă. Adulmecă, nu îi vine să creadă că nu mai are gratii, că poate umblă prin iarbă. Nu înțelege ce se întâmplă. După 38 de ani e greu să vezi că e altceva în jurul tău,” a povestit Cristina Lapiș, fondatoarea rezervației de urși de la Zărnești, despre starea ursoaicei și spune că aceasta are nevoie de un nume. „Este un urs fără nume. Până acum era doar un număr într-un registru.”

Ursoaica își va trăi ultimele zile din viață la rezervația de urși, având în vedere că 37, 38 de ani este limita de vârstă pentru un astfel de animal. „Poate acum că e în libertate, Dumnezeu îi mai dă câțiva ani de libertate. Dacă vorbim de libertate, ăsta e un bun pe care toate ființele vii îl primesc la naștere. E inacceptabil să luăm libertatea unui urs. Nu a fost vinovat ca să stea după gratii. Nici educativ nu este. Nu duci copiii la o astfel de grădină. Nu vede ursul în mediul natural. Un urs în cușcă nu hibernează... Nu e viața lui naturală. Cu tehnologia actuală putem vedea grădini Zoo virtual. Nu are rost să chinui un animal.”

Întrebată despre starea de sănătate a ursoaicei, Cristina Lapiș spune că sunt traume care pot rămâne pentru tot restul vieții.

„Animalele nu arată când suferă. Suferință psihică nu se vede. Așa cum Ina, ursoaica de la Piatra Neamț, arată bine din exterior, dar numai ea știe ce e în mintea ei și cum se învârte în cușca ei virtuală, ceea ce face și această ursoaică.”

Cât despre cușca imaginară în care încă este captivă bătrâna ursoaică, fondatoarea rezervației de la Zărnești spune că nu se știe când va scăpa de traumă. „Nu există timp. Ca și la oameni, sunt oameni care rămân traumatizați ani de zile, oameni care își revin... Urșii au noroc că ceilalți urși îi ajută, îi cheamă, ca și când le-ar spune: nu vezi că ai în spate toată pădurea? Așa s-a întâmplat și cu Ina. Poate dura o lună, două. Dar sunt traume care pot rămâne și pe viață.”

Numele propuse de telespectatorii Digi24 pentru „Ursoaica fără nume”

Cristina Lapiș, fondatoarea rezervației de urși de la Zărnești, a făcut un apel la telespectatorii Digi24 pentru a-i găsi un nume „ursoaicei fără nume” și astfel „să intre și ea în rândul urșilor din rezervația de la Zărnești”.

Propunerile nu au întârziat să apară, iar mail-urile au curs pe redacția Digi24. Maria David din Brașov este de părere că Sânziana este cel mai potrivit nume pentru bătrânică.

Monica Popescu crede că Martina, Marta, Mara, Bruna, Ela sunt numele care o reprezintă.

Marin Stancu crede că Zara, inspirat din numele Zărnești, s-ar putea dovedi norocos pentru ursoaică.

Aresta sau Liberta sunt numele propuse de medicul veterinar Dumitru Argeșeanu. 

Florin Năvală crede că Victoria s-ar potrivi perfect, „pentru că, cumva s-a făcut dreptate cu eliberarea ei.”

Valeriu crede că ar trebui „să o cheme Maia pe ursoaica fără nume. De ce? Pentru că a fost eliberată în luna mai.”

O altă propunere este Bianca, pentru că „este chiar o operă literară despre un urs pe nume Bianca care vrea să exploreze orașul. Numele operei este “Cum e lumea”, de Veronica Niculescu.”

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri