Prețurile la alimente, umflate artificial?

Data publicării:
alimente

În maximum o săptămână Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor va prezenta premierului Mihai Tudose un raport privind explicația scumpirii alimentelor. La poarta producătorilor scumpirile sunt mult mai mici decât cele de la raft, unde alimentele ajung să coste dublu.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, ANSVSA, ANPC și ANAF s-au întâlnit marți pentru a discuta pe tema posibilelor cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă, urmând ca, peste o săptămână, instituțiile să vină cu un raport pe care să-l prezinte primului-ministru, a declarat, marți, Bogdan Pandelică, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), informează Agerpres.ro.

"Astăzi (marți — n.r.) am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, prezidată de domnul ministru, cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ANSVSA, ANAF și inspecția din cadrul Ministerului Agriculturii. În paralel, Consiliul Concurenței are un demers vizavi de creșterea aceasta a prețurilor. Vom vedea în perioada următoare, fiecare pe culoarul lui de competență, care va fi raportul, legat de unde vine această creștere de prețuri și cât de mult este justificată", a spus Pandelică, în cadrul unor declarații de presă.

Potrivit acestuia, instituțiile menționate vor elabora, în maximum o săptămână, un raport privind explicația acestor scumpiri, care va fi înaintat primului-ministru.

"În maximum o săptămână vom avea o imagine finală, cred că într-o săptămână vom putea forma o părere vizavi de această scumpire și de unde provine ea. Acest raport va fi înaintat primului-ministru și în urma acestor demersuri și în urma raportului vom vedea care va fi soluția, care va trebui să vină efectiv în sprijinul românului, în sprijinul consumatorului", a arătat Pandelică.

El a mai spus că ANPC nu a primit plângeri din partea consumatorilor privind prețurile mari din ultima perioadă.

La rândul său, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că instituția pe care o reprezintă a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă", a spus Chirițoiu.

El a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Totodată, întrebat dacă se suspectează o înțelegere între retaileri, Chirițoiu a răspuns: "Nu aș putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanțul, de la producție la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piață funcțional".

Statistic, alimentele au crescut cu....3%

"Sunt evoluții recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, prețul alimentelor în octombrie 2017 față de 2016 este de doar 3%, similară cu creșterea prețului la produsele nealimentare", a adăugat el.

Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar. "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chirițoiu.

Președintele Concurenței nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-și speranța că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.

El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora, ca urmare a unor înțelegeri anticoncurențiale, și a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigație, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora,

Carrefour, Kaufland și ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.

Scumpirile la raft, mult peste cele de la poarta fermei

Fermierii solicită și ei intervenția autorităților, în contextul în care ei spun că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.

"În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20% în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil, dar cu tendințe de scădere. Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător", susțin reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susțin că prețul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situație fiind determinată însă de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate de UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri