Nici măcar un vaccin nu va spulbera definitiv temerile oamenilor. "Nu vă imaginați că vor da cu toții buzna în restaurante"

Data publicării:
femeie panicata coronavirus
Cât de puternic va fi noul val Covid. FOTO: . Getty Images

Economistul Ionuț Dumitru a declarat la Digi24 că revenirea eocnomică la nivelul de dinainte de pandemie va fi lentă și că estimările la nivel european sunt că acest lucru ar urma să se întâmple în 2022. Nici măcar un vaccin nu va grăbi acest proces de revenire, așa cum nu va îndepărta temerile oamenilor privind activitățile în comunitate.

Există riscuri să vedem în trimestrul patru o nouă contracție a economiei, a spus Ionu' Dumitru.

"Nu știm cum va reacționa economia la noile restricții impuse peste tot în Europa, analiștii generali pentru Zona Euro se așteaptă la o ușoară contracție în trimestrul 4. 

Și la noi sunt riscuri, nu putem exclude să avem un W, nu cred că este cineva care să ghicească dacă va fi V sau W.", a explicat el.

În opinia eonomistului, recuperarea este destul de lentă și ne va lua destul de mult până să ajungem la nivelul din 2019. Revenirea se va produce la începutul lui 2022, spun analiștii din Europa.

"Chiar și revenirea de până acum nu a fost uniformă, sunt unele domenii care și-au revenit complet, de exemplu vânzările cu amănuntul, avem și sectoare care au crescut în pandemie, cum sunt vânzările online.

Avem însă sectoare care nu au recuperat căderea, iar altele foarte grav afectate - turismul, restaurantele, hotelurile. Noile restricții le afectează din nou în condițiile în care nu au recuperat nici măcar o bucată din ce au pierdut. Chiar dacă vom stabiliza situația și chiar dacă nu vom mai avea un număr semnificativ de infectări, sau dacă vom fi pe pantă descendentă, sunt unele sectoare vor fi afectate ani de zile. Este vorba despre cele dependente de contactul uman", a firmat Dumitru.

În opinia lui, chiar dacă va exista un vaccin, tot va exista temere în conștiința oamenilor, temerea îi va reține să se poarte ca și când nimic nu s-a întâmplat.

"Să nu ne imaginăm că dacă apare vaccinul, toată lumea va da buzna în restaurante.

Așadar, la nivel agregat, activitatea economică va fi recuperată abia în 2022, dar vor fi diferențe foarte mari între sectoare", a explicat Ionuț Dumitru la Digi24.

 

Partenerii noștri