Șefa Trezoreriei SUA: Decuplarea de economia Chinei ar fi destabilizatoare la nivel global și ar fi practic imposibil de realizat

Data publicării:
Freight container with USA and China flag. 3D Rendering
Foto: Profimedia Images

Statele Unite și China au nevoie de o cale de comunicare directă, inclusiv din punct de vedere economic, le-a spus oficialilor de la Beijing șefa Trezoreriei americane. Janet Yellen s-a întâlnit inclusiv cu premierul chinez, căruia i-a spus că decuplarea primelor două economii ale lumii va produce un dezastru la nivelul economiei globale.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA: „Am spus clar că Statele Unite nu urmăresc o separare totală a economiilor noastre. Ne interesează diversificarea, nu decuplarea. Decuplarea primelor două mari economii ale lumii ar fi destabilizatoare pentru economia globală și ar fi practic, imposibil de realizat”. 

China a anunţat luni că impune - începând din august - noi restricţii exporturilor a doua metale rare - galiu şi germaniu - esenţiale în producerea cipurilor electronice, într-un nou episod al rivalităţii cu Statele Unite.

Washingtonul a introdus în ultimii ani pe lista sa neagră întreprinderi chinezeşti, cu scopul de a le deconecta de la lanţuri de aprovizionare cu tehnologii americane, inclusiv cele mai avansate cipuri.

Statele Unite au consolidat în ultimele săptămâni restricţiile de exportare a semiconductorilor şi exercită presiuni asupra aliaţilor lor să facă acelaşi lucru.

Partenerii noștri