Prosumatorii cer Guvernului să nu introducă „taxa pe soare”

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati instaleaza panouri fotovoltaice pe acoperisul unei case
Guvernul a eliminat „taxa pe soare” pentru prosumatori. Foto: Profimedia

Taxa pe soare apare, din nou, în discuție. Prosumatorii cer Guvernului să renunțe de tot la această idee, după ce au cerut clarificări de la Comsia Europeană legate de felul în care ar putea fi aplicată. Răspunsul a fost clar: alegerea aparține fiecărui stat membru în parte. Așa că, acum, prosumatorii cer o ordonanță de urgență în care să se precizeze foarte clar că nu se va aplica nicio taxă pe autoconsum, în condițiile în care numărul prosumatorilor crește. Acum sunt peste 100 de mii de oameni care au ajuns să producă energie aproape cât două reactoare de la Cernavodă.

Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Legislația europeană permite autorităților să taxeze autoconsumul pentru mai multe categorii de prosumatori. Este vorba despre cei care și-au instalat panouri fotovoltaice cu ajutorul de la stat.

Din 20026 taxa ar putea fi valabilă pentru totți prosumatorii, asta dacă puterea instalată va depăși 8% din puterea instalată la nivel național. În momentul de față încă nu am atins acest procent, însă România produce din ce în ce mai multă energie „verde”, și știm că avem un „val” de prosumatori care se adaugă anul acesta din programul Casa Verde, aproximativ 90.000 de persoane.

Mai mult, statul ar putea taxa și prosumatorii care au capacități instalate destul de mari, discutăm de capacități de peste 30 de kW.

Cu toate astea, Bruxellesul nu vine cu această cerință, ca fiind una obligatorie, și lasă totul la alegerea statelor. Din acest motiv, asociația prosumatorilor cere Guvernului o ordonanță de urgență care să specifice foarte clar că statul român nu va taxa autoconsumul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri