ROBOR la 3 luni, cel mai mic nivel din ultimele şase luni şi jumătate

Data actualizării: Data publicării:
portofel cu bani lei bancnote_shutterstock_64300114

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,99%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

bani lei portofel_shutterstock_662110411
Sursă foto: Shutterstock

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Luni, acesta a stagnat la 3,02%. Joi, indicele a scăzut însă la 2,99%, cel mai mic nivel din 21 iunie, când a fost 2,95%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,30%.

Luni, acesta a scăzutde la 3,33% la 3,30%, cel mai scăzut nivel din 2 iulie, când a fost 3,29%.

La sfârșitul anului trecut, după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede, printre altele, includerea „taxei pe lăcomie”, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că, dacă nu vor scădea ROBOR și vor urca dobânzile pentru români, vor urma noi măsuri împotriva lor. „Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a declarat Teodorovici.

Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, aşa-numita „taxă pe lăcomie”.

„Un punct foarte, foarte important spunem noi şi cred că şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%. Ştim cu toţii şi avem aici şi documente oficiale, inclusiv raportul Băncii Centrale din decembrie 2018, precum şi documente ale Băncii Centrale Europene şi nu numai, documente care arată sau evidenţiază foarte clar anumite practici, de fapt, incorecte faţă de populaţie, faţă de economia reală şi în acest sens am propus unele măsuri. Şi anume aplicarea, cum spuneam, sau impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Orice depăşire a acestui nivel este taxat cu diferite marje propuse de Ministerul de Finanţe”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Analiștii financiari membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA) estimează însă că ROBORUL își va relua creșterea în 2019, ceea ce va însemna rate și mai mari la creditele în lei, în timp ce cursul euro va atinge 4,74 lei peste 12 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri