A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

Data actualizării: Data publicării:
Germany Celebrates 25th Anniversary Of The Fall Of The Berlin Wall
Foto: Gulliver/GettyImages

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, a anunțat Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani, scrie Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.

Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducând la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democrație s-au extins pe teritoriul națiunilor care formau Uniune Sovietică, în 1989, el s-a abținut să folosească forța - spre deosebire de predecesorii săi, care au trimis tancurile în 1956 în Ungaria și în 1968 în Cehoslovacia.

Citiți și:
Mihail Gorbaciov a dărâmat Cortina de Fier și a intrat în istorie cu „Glasnost” și „Perestroika”

Dar protestele au alimentat aspirațiile către autonomie în cele 15 republici componente ale URSS, ducând în următorii doi ani la dezintegrarea haotică a Uniunii Sovietice.

Gorbaciov a încercat în zadar să împiedice destrămarea URSS.

Mihail Gorbaciov a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică în 1985, la vârsta de doar 54 de ani. 

El a încercat să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa cunoscută sub numele Glasnost - transparență - a permis criticarea partidului și a statului, lucruri de neconceput înainte, dar a încurajat totodată naționaliștii să facă presiuni pentru independență în republicile baltice și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au provocat reformele sale, considerând scăderea nivelului de trai un preț prea mare pentru democrație.

După ce l-a vizitat la spital pe Mihail Gorbaciov, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru ziarul Zvezda, aparținând forțelor armate: „Ne-a dat libertate tuturor, dar noi nu am știu ce să facem cu ea”.

(Mihail Gorbaciov avea 91 de ani când a încetat din viață - s-a născut pe 2 martie 1931 -, nu 92, cum am publicat în textul inițial. Am făcut corectarea necesară.)

Editor : Alexandru Rotaru | Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri