China își deschide granițele doar pentru cetățenii străini vaccinați cu un vaccin chinezesc

Data publicării:
Vaccinul sinovac dezvoltat de china impotriva COVID-19
Vaccinul produs de Sinovac. Foto: Profimedia Images

China reia procesarea cererilor de vize pentru cetățenii străini din zeci de țări, însă doar dacă aceștia au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu un vaccin chinezesc, informează The Guardian.

Decizia a ridicat semne de întrebare legate de motivele acestei cereri, având în vedere că vaccinurile produse de China nu sunt aprobate în multe din țările față de care statul asiatic și-a redeschis granițele și că statul chinez nu va accepta vaccinurile produse în alte țări, inclusiv cele aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Beijingul a interzis aproape complet călătoriile neesențiale în China pe durata pandemiei. Reluarea acestora este factor important pentru revenirea economică.

Anunțul făcut de ambasadele chineze în aproximativ 20 de țări variază de la stat la stat, însă în majoritatea cazurilor acesta se referă la revenirea la procedura de procesare a vizelor anterioară pandemiei.

Până acum, granițele Chinei s-au deschid pentru cetățenii străini din țări precum SUA, India, Australia, Irak, Thailanda, Croația, Israel, Pakistan și Filipine. Deoarece vaccinurile chinezești nu sunt disponibile în multe țări, unele state sunt excluse din start.

Cetățenii străini care vor să intre în China trebuie să facă ambele doze ale unui vaccin sau o singură doză cu cel puțin 14 zile înaintea călătoriei, însă vaccinul trebuie să fie unul dintre cele produse de China. Regulile de carantină și prezența unui test negativ de COVID încă se aplică.

China are acum cinci vaccinuri aprobate pentru uz general sau urgențe, iar trei dintre acestea sunt distribuite și în alte țări.

Într-o conferință de presă susținută joi, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe din China, a negat că decizia ar avea ca scop presarea altor țări să recunoască vaccinurile fabricate în China. "Propunerea noastră a fost făcută având în vedere siguranța și eficacitatea vaccinurilor chinezești", a declarat Zhao. "Este o decizie unilaterală a Chinei".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri