Comoara de pe cea mai mare insulă vulcanică din lume. Fermierii au învățat să profite de ea și spun că o folosesc tot anul

Deutsche Welle Data publicării:
izvor geotermal islanda
Trecerea la sursele regenerabile de energie este o provocare pentru majoritatea țărilor europene în acest moment. Dar islandezii nu-și fac probleme. Ei trăiesc pe cea mai mare insulă vulcanică din lume. Nu duc lipsă de energie geotermală, iar apă caldă e din belșug. FOTO: Profimedia Images

Trecerea la sursele regenerabile de energie este o provocare pentru majoritatea țărilor europene în acest moment. Dar islandezii nu-și fac probleme. Ei trăiesc pe cea mai mare insulă vulcanică din lume. Nu duc lipsă de energie geotermală, iar apă caldă e din belșug. De această comoară naturală beneficiază și un fermier care are apă caldă chiar în pragul ușii. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.      

Pământul fierbe în jurul serelor lui Knútur Ármann. Energia geotermală alimentează izvoarele aflate la doar câțiva pași. Contra cost, fermierii islandezi pot profita de resursele naturale ale acestei insule vulcanice.

Knutur Armann, fermier: "Obținem din acest loc aproximativ 68 de litri de apă caldă pe secundă, la 90 de grade Celsius, pentru sere și pentru case, pentru casele de vară, fermele de aici și din jur."

O rețea de țevi transportă apa fierbinte prin serele lui Knútur, menținând o temperatură potrivită pentru roșiile sale. Fermierul recurge și la surse naturale pentru a iriga plantele.

Knutur Armann, fermier: "E important ce fel de apă dăm plantei, pentru că roșiile sunt 92% apă, așa că trebuie să ai o apă de bună calitate ca să obții tomate de calitate superioară, iar în Islanda avem apă foarte bună. Așa că îmi pot uda plantele cu aceeași apă pe care o bem în casele noastre."

Knútur este destul de mândru de sera lui ecologică. Folosește surse de energie regenerabilă chiar și pentru lămpile sale. Tot mai mulți oameni îl vizitează și învață cum folosesc islandezii resursele energetice. În plus, pot degusta diverse produse la restaurantul fermei.

La câteva sute de metri mai încolo, vecinul lui crește căpșune. Energia geotermală poate fi valorificată ca să fie create condiții optime pentru ca acestea să crească tot timpul anului.

Hólmfríður Geirsdóttir, fermieră: "Nu folosim niciun fel de chimicale pentru plante, ci doar substanțe bio, ca să le protejăm de dăunători."

Să ai fructe și legume proaspete pe o insulă cu ierni lungi, reci și întunecate vine cu un cost. Dar fermierul de căpșune speră ca, pe viitor, în serele Islandei să fie cultivate și mai multe produse.

Hólmfríður Geirsdóttir, fermieră: "Nu toți oamenii sunt dispuși să cumpere căpșune islandeze, pentru că sunt mai scumpe. Dar toată lumea știe cât de sănătoase și bune sunt căpșunele și legumele islandeze."

Produsele importate, pe care le găsești în magazine, sunt mai ieftine. Fără energia geotermală relativ ieftină, agricultura de aici nu ar fi profitabilă. Islandezii cunosc demult valoarea izvoarelor termale și gheizerelor, dar nu au știut întotdeauna cum să profite.

Knutur Armann, fermier: "Oamenilor nu le-a plăcut prea mult pentru că era un loc deschis. Animalele cădeau înăuntru și mureau, așa că nu era un loc bun. Dar apoi, pe la 1925 sau 1926, fermierii au decis să capteze apa prin construirea unor structuri în jur, așa că au putut s-o folosească."

Chiar dacă energia geotermală a Islandei pare ieftină și inepuizabilă, experții avertizează asupra consumului exagerat de apă fierbinte din izvoarele alimentate din pânza freatică.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri