Cuba organizează duminică referendum pentru legalizarea căsătoriilor gay

Data publicării:
referendum gay cuba
Un bărbat din Havana trece prin fața unui afiș guvernamental care îndeamnă la vot în favoarea noului cod al familiei. Sursa foto: Profimedia Images

Cubanezii sunt chemați în această duminică să voteze, prin referendum, un nou „cod al familiei”, care ar legaliza căsătoriile gay și va spori drepturile femeilor. Guvernul comunist de la Havana le cere cetățenilor să voteze „da”, în contextul furiei populației legate de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, notează Reuters. 

Comuniștii au inundat presa de stat cu povești și imagini care promovează codul familiei, campania guvernamentală incluzând și spoturi la radio și tv, bannere și marșuri pe celebrul bulevard Malecon din Havana, și tweet-uri ale președintelui Miguel Diaz-Canel. 

Noul cod, care are 100 de pagini, va implementa politicile progresive ale Cubei: legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și parteneriatele civile, acordarea dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de același sex, și promovarea egalității de drepturi între bărbați și femei.  

Dar analiștii consultați de Reuters spun că referendumul are puține șanse de a fi validat, fiind organizat într-o perioadă în care guvernul, afectat de embargo-ul impus de SUA și de impactul pandemiei de coronavirus, se chinuie să asigure mâncare, medicamente, combustibil și curent electric pentru populație. În plus, bisericile din Cuba, în special cea Catolică, extrem de influentă, s-au declarat împotriva acestui nou cod al familiei. 

Nu există sondaje de opinie credibile în Cuba, dar referendumurile istorice în această țară au fost validate cu largă majoritate și cu prezență la vot mai mare de 90%. Votul de duminică va fi primul de acest fel după legalizarea internetului mobil în decembrie 2018. 

„Va fi un vot de pedepsire a guvernului”, a scris site-ul 14medyo, care aparține disidentului cubanez Yoani Sanchez, susținând că nu este momentul pentru susținerea guvernului. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri