Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Data publicării:
putin trump summit
Foto: kremlin.ru

Președintele Donald Trump, confruntat cu o criză internă fără precedent în ultimii ani, l-a sunat luni pe omologul său de la Moscova, Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de Kremlin, în timp ce pe site-ul Casei Albe nu apare deocamdată niciun comunicat în acest sens.

A fost o conversaţie „constructivă şi substanţială”, care a avut loc la „iniţiativa părţii americane”, precizează comunicatul Kremlinului.

Trump vrea ca Putin să se alăture puternicilor lumii

Astfel, preşedintele Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre proiectul său de a invita Rusia şi alte ţări la următoarea reuniune a G7, amânată ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă că va anula până la o dată care nu a fost precizată summitul prevăzut să se desfăşoare în iunie în SUA şi a invitat Rusia şi alte ţări să se alăture reuniunii. Liderul de la Casa Albă consideră „depăşit” formatul G7, din care fac parte Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA.

Reacţionând luni la acest anunţ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că Rusia nu cunoaşte „detaliile acestei propuneri şi nici chiar dacă este vorba de o propunere oficială”.

Rusia făcuse parte dintr-un format lărgit în care se reuneau cele mai dezvoltate națiuni ale lumii, așa-numitul G8, dar a fost exclusă în 2014, după anexarea Peninsulei Crimea, ca formă de sancționare. Însă preşedintele Trump a declarat în mai multe rânduri că este favorabil reintegrării Rusiei în formatul G8.

„Măsuri de consolidare a încrederii în domeniul militar”

Pe de altă parte, cei doi lideri „au subliniat importanţa relansării unui dialog ruso-american în domeniul stabilităţii strategice şi a măsurilor de consolidare a încrederii în domeniul militar”, conform comunicatului Kremlinului, care este citat de agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

Nu sunt date detalii, dar se știe că SUA s-au retras recent din Tratatul „Cer deschis”, o decizie care, potrivit presei americane, are legătură cu un plan mai vast al administrației americane de a renegocia tratate militare cu Moscova, dar și cu Beijingul.

„Cooperare reciproc avantajoasă în sectorul spațial”

Preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump și pentru lansarea cu succes a capsulei SpaceX, care a avut loc sâmbătă. Cei doi preşedinţi au „confirmat intenţia comună de a consolida cooperarea reciproc avantajoasă în sectorul spaţial”.

Lansarea de sâmbătă a misiunii NASA-SpaceX a readus independența americanilor față de ruși în materie de transport al astronauților până la Stația Spațială Internațională, după nouă ani în care aceste curse spațiale erau efectuate la bordul navetelor rusești și erau plătite generos de partea americană. 

Mesajul lui Vladimir Putin a fost transmis după ce o primă reacție venită din partea Rusiei pentru lansarea reușită de sâmbătă a americanilor a fost mai degrabă presărată cu „înțepături” și asigurări că Moscova are planuri ambițioase în materie de explorare spațială.

Mulțumiri pentru ventilatoare

Nu în ultimul rând, preşedintele Putin a mulţumit omologului american pentru ventilatoarele trimise în sprijinul pacienţilor ruşi care suferă de noul coronavirus.

Statele Unite au anunţat luna trecută că vor începe livrarea către Rusia a 200 de ventilatoare pentru respiraţie asistată. Gestul a intervenit după ce înainte ca epidemia să se extindă în Rusia, guvernul rus ajutase la rândul său SUA cu ventilatoare medicale, numai că dispozitivele de acest tip (Aventa-M) au fost între timp retrase, pentru că astfel de ventilatoare au provocat în spitale din Rusia incendii soldate cu victime.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri