Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a apărut pe lista Rusiei cu persoane căutate

Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia. Foto: Profimedia Images

Numele Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, apare pe lista cu persoane căutate din Rusia, potrivit The Moscow Times. Fosta contracandidată a președintelui Aleksandr Lukașenko este căutată pentru ”încălcarea Codului Penal”.

Svetlana Tihanovskaia, 38 de ani, îşi revendică victoria în alegerile prezidenţiale din 9 august în faţa lui Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere în funcţia de şef al statului este foarte contestată şi a provocat manifestaţii fără precedent. De atunci, Tihanovskaia a fost constrânsă să se refugieze în Lituania.

Ea i-a îndemnat pe europeni să-şi sporească presiunile asupra regimului Lukaşenko, în funcţie din 1994 şi a cărui victorie electorală, considerată frauduloasă, nu a fost recunoscută de Occident, potrivit Agerpres.

După ce a avut o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit marţi şi cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, ea a avut întrevederi cu preşedinţii polonez şi lituanian.

Profesoară de engleză, Svetlana Tihanovskaia nu s-a lansat în politică decât după ce soţul ei, Serghei, un popular blogger, a fost împiedicat să îşi înregistreze candidatura la prezidenţiale şi a fost arestat pentru un pretins complot menit să răstoarne guvernul.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri