Sari la conținut

Americanul eliberat din Coreea de Nord are leziuni neurologice

Tatăl studentului american repatriat în comă în Statele Unite, după detenţia sa în Coreea de Nord, a declarat joi că nu există “nicio scuză” pentru modul în care Phenianul l-a tratat pe fiul său, Otto Warmbier, care a suferit leziuni neurologice, relatează AFP, citată de News.ro.

coreea nord student

FOTO: Twitter

Studentul în vârstă de 22 de ani “se află în stare stabilă, dar suferă grave leziuni neurologice”, a spus şi o purtătoare de cuvânt a spitalului UC Health University din Cincinnati, unde este îngrijit tânărul.

Warmbier, care a sosit miercuri - în comă - în Statele Unite după un an şi jumătate de detenţie în Corea de Nord, a fost eliberat din motive ”umanitare”, susţine agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Potrivit The Washington Post, Otto Warmbier a contractat o formă de botulism la puţin timp după proces, în martie 2016, şi i s-a administrat un somnifer care l-a pus în comă.

Eliberarea sa a avut loc în urma unor intense eforturi diplomatice în culise.

Warmbier a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică de Curtea Supremă nord-coreeană, în martie 2016, după ce a mărturisit că a furat un banner cu un slogan politic dintr-un hotel din Phenian, unde fusese cazat.

Diplomaţia americană a cerut Coreei de Nord să îl graţieze, considerând condamnarea excesiv de dură. 

Relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord s-au tensionat şi mai mult după intrarea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, din cauza ambiţiilor nucleare nord-coreene, interzise de ONU.

Phenianul a procedat la zeci de tiruri de rachetă şi la două teste nucleare de la începutul lui 2016, cu obiectivul de a dezvolta o rachetă capabilă să lovească teritoriul american.