“Copiii crizei”. Țara în care bebelușii mor din cauza malnutriției: “O durere peste care nu poți trece”

Data actualizării: Data publicării:
In Venezuela, multi copii mor de malnutritie din cauza crizei alimentare
Sursă foto: Profimedia

Rata mortalității infantile din cauza malnutriției crește în Venezuela, pe măsura ce statul din America Latină se adâncește într-o criză alimentară gravă, scrie The Guardian.

Gravitatea situației este imposibil de evaluat, având în vedere că Guvernul nu a mai publicat statistici privind rata deceselor infantile din 2017. Decizia a fost luată după ce, în același an, în urma publicării unui raport al Ministerului Sănătății s-a descoperit că, în urmă cu un an, au murit 11.466 de copii din cauza malnutriției.

Într-un interviu din 2019, acordat publicației BBC, președintele Nicolás Maduro a negat existența unei crize alimentare, lăudându-se că Venezuela se bucură de „cele mai ridicate niveluri de nutrienți și acces la alimente”.

„Avem probleme? Desigur ", a spus Maduro, care a dat vina pe politicile SUA pentru situația din țară. „Dar Venezuela nu este statul în care se moare de foame.”

În Bolivar, cel mai mare stat venezuelean, medicii și asistenții sociali susțin însă că sunt din ce în ce mai mulți copii afectați de malnutriție. “În ultimii doi ani întâlnim tot mai multe cazuri de malnutriție în rândurile bebelușilor. ”, a declarat un medic, sub protecția anonimatului. „Avem atât de mulți copii care suferă de foame, ”.

„Sunt revoltat. Nu ar trebui să ne confruntăm cu o astfel de situație. Este înfiorător ce se întâmplă în această țară”, a declarat medicul pediatru Carlos Hernández Acosta.

Foamete în Venezuela. Locuitorii au slăbit cu câte 8 kilograme

Condițiile de trai s-au înrăutățit atât de mult în Venezuela încât trei din patru oameni din această țară au slăbit circa opt kilograme, în medie, doar în 2016. Și asta din cauza unei alimentații necorespunzătoare și a crizei economice.

Studiul publicat de o universitate și de o fundație din Caracas a arătat că venezuelenii nu consumă cele 2.000 de calorii recomandate zilnic. Astfel, în ultima perioadă, 75% din populație a pierdut circa 8,6 kilograme din greutate, relatează UPI.com.

Din cauza condițiilor de trai, oamenii au înlocuit carnea cu legume și cartofi. De altfel, același studiu mai arată că 82,8 dintre locuitorii acestei țări sunt considerați săraci.

Ţara traversează cea mai gravă criză economică din istoria recentă. Magazinele sunt goale, iar produsele - acolo unde se găsesc - sunt inaccesibile pentru oamenii de rând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri