Criza în Venezuela. Factorul-cheie care ar putea răsturna regimul lui Maduro

Data actualizării: Data publicării:
Venezuelan Opposition Leader Declares Self Interim President
Juan Guaido, președintele interimar al Venezuelei, caută sprijinul armatei pentru a-l îndepărta pe Nicolas Maduro de la manetele puterii. Foto: Guliver/Getty Images

Autoproclamatul preşedinte al Venezuelei, Juan Guaido, a lansat un apel la organizarea a două manifestaţii - miercuri şi sâmbătă - pentru a determina armata, principalul susţinător al preşedintelui ales Nicolas Maduro, să treacă de partea opoziţiei şi în sprijinul ultimatumului european privind convocarea de alegeri libere, informează luni AFP, citat de Agerpres

Venezuelan Opposition Leader Declares Self Interim President
Foto: Guliver/Getty Images

„Miercuri de la miezul zilei până la 14:00, oriunde în Venezuela vom ieşi în stradă pentru a cere forţelor armate să vină de partea poporului, iar sâmbătă chemăm la o mare mobilizare în întreaga Venezuelă în sprijinul susţinerii acordate de Uniunea Europeană şi al ultimatumului dat de ţări europene”, a declarat duminică seara preşedintele parlamentului venezuelean de 35 de ani.

Şase ţări europene (Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda) au dat sâmbătă lui Nicolas Maduro termen de opt zile pentru a convoca alegeri, avertizând că în caz contrar îl vor recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte. Ultimatumul expiră duminica viitoare.

În ansamblul său, UE a formulat o ameninţare mult mai vagă: „va lua măsuri” dacă nu vor fi convocate alegeri în zilele următoare, inclusiv privind „recunoaşterea leadership-ului” în această ţară.

Sâmbătă „vom celebra acest sprijin inedit din partea întregii lumi pentru cauza noastră, în contextul în care ultimatumul dat de UE va fi pe cale să expire, pentru a se pune capăt uzurpării şi a ajunge la un guvern de tranziţie şi la convocarea de alegeri libere”, a afirmat Juan Guaido, un politician de dreapta.

Până în prezent, Nicolas Maduro s-a arătat inflexibil. „Nimeni nu ne poate da un ultimatum”, a declarat el la canalul de televiziune CNN Turk.

Încurajat de sprijinul internaţional, Juan Guaido încearcă să spargă loialitatea armatei, factor esenţial în menţinerea lui Nicolas Maduro la putere din 2013.

Venezuelans Loyal To Former President Hugo Chavez Mark One Year Anniversary Of His Death
Foto: Guliver/GettyImages

El a declarat că-i va amnistia pe funcţionarii şi militarii care vor accepta să treacă de partea sa, în conformitate cu o lege al cărei text adepţii săi încercau duminică să-l distribuie în centrele de poliţie şi ale armatei din ţară.

„Astăzi, ne-am dus să întindem mâna. Soldat al Venezuelei, ne punem speranţele în tine şi în angajamentul tău faţă de Constituţia noastră”, a spus preşedintele autoproclamat. „Nu este momentul să-ţi fie frică!”, îndeamnă Juan Guaido.

În faţa opozanţilor care le-au înmânat textul de lege, unii soldaţi au ars sau au rupt documentul, care oferă 'toate garanţiile constituţionale' militarilor şi civililor care „colaborează la reinstalarea democraţiei”.

„Armata este împreună cu comandantul nostru şef, Nicolas Maduro”, a reacţionat unul dintre ei.

În acest timp, Nicolas Maduro a supervizat exerciţii militare desfăşurate la Fort Paramacay, în nordul Venezuelei.

„Să ne antrenăm pentru a combate lovitura de stat, spun asta tuturor forţelor armatei bolivariene: uniune maximă, disciplină maximă, coeziune maximă”, le-a spus Maduro militarilor.

De asemenea, el i-a avertizat: „Sunteţi pucişti sau respectaţi Constituţia? Trădători niciodată, întotdeauna loiali!”

Dar disensiunile încep să apară în cadrul armatei. Ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul José Luis Silva a anunţat sâmbătă că nu-l mai recunoaşte pe Maduro ca preşedinte legitim şi a cerut „fraţilor săi militari” să procedeze în mod similar.

„Soldat al Venezuelei, îţi ordon: nu reprima manifestaţiile paşnice, nu trage în poporul tău”, îndeamnă într-un apel adresat armatei Juan Guaido, după o săptămână de mobilizări care s-au soldat cu 29 de morţi şi peste 350 de arestări.

Crisis In Venezuela Sends Migrants Across Border To Colombia
Foto: Guliver/GettyImages

Papa Francisc s-a exprimat duminică, la rândul său, pentru o „soluţie justă şi paşnică pentru a depăşi criza, prin respectarea drepturilor omului”.

În cursul reuniunii ONU de sâmbătă consacrate crizei venezuelene, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut tuturor ţărilor „să fie de partea forţelor libertăţii”.

Duminică, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, a avertizat că „orice violenţă şi intimidare” împotriva opoziţiei şi a personalului diplomatic american din Venezuela va antrena un „răspuns semnificativ”.

Lista susţinătorilor internaţionali ai lui Guaido continuă să crească: după Israel, Australia a anunţat duminică recunoaşterea sa ca preşedinte interimar „până la alegerile care vor avea loc”.

Dar regimul de la Caracas are şi el aliaţi externi, între care Rusia, care a cerut „încetarea oricărei ingerinţe cinice şi nedisimulate în afacerile interne ale unui stat suveran”. În aceeaşi tabără se află China, Coreea de Nord, Turcia, Nicaragua şi Cuba, notează AFP.

Foamete în Venezuela. Locuitorii au slăbit cu câte opt kilograme

Condițiile de trai s-au înrăutățit atât de mult în Venezuela încât trei din patru oameni din această țară au slăbit circa opt kilograme, în medie, doar în 2016. Și asta din cauza unei alimentații necorespunzătoare și a crizei economice. 

Studiul publicat de o universitate și de o fundație din Caracas a arătat că venezuelenii nu consumă cele 2.000 de calorii recomandate zilnic. Astfel, în ultima perioadă, 75% din populație a pierdut circa 8,6 kilograme din greutate, relatează UPI.com.

Din cauza condițiilor de trai, oamenii au înlocuit carnea cu legume și cartofi. De altfel, același studiu mai arată că 82,8 dintre locuitorii acestei țări sunt considerați săraci.

Ţara traversează cea mai gravă criză economică din istoria recentă. Magazinele sunt goale, iar produsele - acolo unde se găsesc - sunt inaccesibile pentru oamenii de rând.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri