Creatorul rasei Labradoodle își regretă invenția. "Am deschis cutia Pandorei"

Data actualizării: Data publicării:
Labradoodle
Foto: Getty Images

Wally Conron regretă crearea rasei de câini "Labradoodle", pentru că a pornit un trend periculos pentru animale, informează CNN.

Conron, acum în vârstă de 90 de ani, a creat prima încrucișare între rasele Labrador și Pudel în 1989.

Cel mai mare regret al său este că invenția sa i-a făcut pe alți crescători să încrucișeze rasele fără să ia în calcul starea de sănătate a puilor rezultați, iar aceștia au risc crescut de afecțiuni congenitare.

"Am deschis cutia Pandorei și am eliberat monstrul lui Frankenstein", spune Conron.

Potrivit lui Conron, majoritatea puilor de Labradoodle rezultați nu sunt sănătoși, iar exemplarele sănătoase sunt foarte rare. Totodată, rasa inventată de el a încurajat crescătorii să încrucișeze și alte rase, cum ar fi Rottweiler și Pudel, rezultatul fiind un hibrid denumit Rottle sau Rottie-Poo.

Scopul lui Conron în 1989 a fost crearea unui hibrid utilitar pentru o femeie oarbă din Hawaii al cărei soț era alergic la câini. Așa a ajuns să încrucișeze un Labrador cu un Pudel, o rasă de câini care pierde puțin păr. Au rezultat trei pui, iar unul dintre ei nu declanșa alergia soțului și a putut fi trimis femeii din Hawaii.

Pentru că nimeni nu a vrut ceilalți doi pui, Conron a cerut departamentului de relații publice de la locul său de muncă să promoveze rasa. Câinii Labradoodle au revenit rapid căutați în Australia, dar și peste graniță. Ei prezintă de obicei afecțiuni tipice raselor din care au fost creați.

Colin Tennant, un expert canin, a spus că unii crescători încrucișează rasele fără să țină cont de problemele de sănătate care ar putea apărea. Tennant dă ca exemplu rasa Bichon Frise, care are probleme cu ochii. "Probabil are dureri constante. Cresc această rasă cu fața plată pentru că oamenilor le place acest aspect, fără să țină cont de eventualele schimbări care se produc și afectează sănătatea câinilor".

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri