Galerie Foto Methuselah, în vârstă de 90 de ani, este cel mai bătrân pește de acvariu din lume

Data actualizării: Data publicării:
peste7
Sursa foto: Captură video YouTube / California Academy of Sciences

Methuselah (Matsusalem) este considerat a fi cel mai bătrân pește din lume care trăiește într-un acvariu, el aflându-se din 1938 la Academia de Științe din California, informează NBC News.

Potrivit biologilor, peștele pulmonat din Australia ar avea o vârstă de peste 90 de ani și nu se știe să existe alte exemplare de vârste asemănătoare. Methuselah are 1,3 metri lungime și 18 kilograme. El a fost adus în SUA în 1938, din Australia.

Peștii pulmonați (Dipnoii) este o subclasă de pești osoși care au o respirație dublă, acvatică și aeriană. Sunt adaptați la respirația aerului atmosferic prin plămâni, care îi salvează în timpul secetei, însă respirația branhială este cea predominantă. Specia este primitivă, iar peștii pulmonați sunt considerați legătura dintre pești și amfibieni.

Sursa foto: Captură video YouTube / California Academy of Sciences
Sursa foto: Captură video YouTube / California Academy of Sciences

Methuselah a apărut prima dată în presă în 1947, în San Francisco Chronicle: "Aceste creaturi ciudate - cu solzi verzi - sunt cunoscute oamenilor de știință ca presupusa "verigă lipsă" între animalele terestre și cele acvatice.

Până acum câțiva ani, cel mai bătrân pește pulmonat australian trăia la Acvariul Shedd din Chicago. Pe numele său Granddad (Bunicul), peștele a murit în 2017, la vârsta de 95 de ani.

Allan Jan, biolog senior la Academia de Științe din California și îngrijitorul lui Methuselah, spune că, acum, exemplarul din California este cel mai vârstnic. Se prespune că Methuselah este femelă, însă sexul peștelui ar putea fi stabilit prin obținerea unei mostre de sânge, o operațiune riscantă. Astfel, Academia vrea să trimită o bucată mică dintr-o aripă cercetătorilor din Australia, care vor încerca să confirme sexul și vârsta exactă a peștelui.

Jan spune că lui Methuselah îi place să fie mângâiat pe spate și burtă și are o personalitate blândă. De-a lungul timpului, peștelui pulmonat au început să-i placă smochinele de sezon. "Este puțin pretențios și îi plac smochinele doar când sunt proaspete și în sezon. Nu le mănâncă dacă au fost congelate", spune Jeanette Peach, purtător de cuvânt al Academiei de Științe din California. Academia mai are două exemplare în custodie, ambele aflate în jurul vârstei de 40-50 de ani.

Peștele pulmonat din Australia este o specie amenințată și nu mai poate fi exportată din Australia, deci cel mai probabil academia americană nu va obține un înlocuitor după ce Methuselah moare. "Îi oferăm cele mai bune condiții pe care le avem și sperăm să prospere", spune Jan.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri