R. Moldova | De unde pornește scandalul buletinelor de vot din străinătate

Data publicării:
coada vot moldova

Legea electorală a Republicii Moldova prevede doar 3.000 de buletine de vot pentru secțiile din alte țări, însă pentru alegerile de duminică acest număr s-a dovedit insuficient. Sute de moldoveni din străinătate, după ce au stat ore întregi la coadă, nu au putut să își aleagă președintele. 

În multe secţii de vot din străinătate, inclusiv la Londra şi Bucureşti, buletinele de vot alocate s-au terminat.

Oamenii au strigat „Vrem să votăm", comisia electorală a constatat problemele, dar a spus că nu poate face nimic.

Sute de oameni aşteptau încă în faţa secţiei de votare din Londra când au fost anunţaţi că stau degeaba. Buletinele de vot fuseseră epuizate. Aşa că în loc să completeze opţiunea pentru următorul preşedinte al Republicii Moldova, oamenii au început să completeze contestaţii.

S-a scandat şi în faţa secţiei de votare din Bologna, unde alegătorii moldoveni au întâmpinat aceeaşi problemă: buletinele de vot în număr insuficient. Acelaşi scenariu şi la Dublin, la o secţie din Moscova şi la o alta din Paris.

La ambasada Republicii Moldova la Paris oamenii s-au aşezat la cozi de la primele ore ale dimineţii. Dar la ora 18.15, cu aproximativ trei ore înaintea închiderii urnelor, buletinele de vot s-au terminat. Oamenii de la Ambasadă i-au redirijat pe oameni către alte două secţii aflate în jurul Parisului.

Au fost cozi şi pe teritoriul Republicii Moldova, în localitatea Varniţa, de la graniţa cu Transnistria. Aici, mii de oameni au fost aduşi din regiunea separatistă cu autocarele şi microbuzele ca să voteze, chiar de la primele ore. Cetăţenii moldoveni cu domiciul în stânga Nistrului au putut vota la Varniţa, dar au fost deschise doar două secţii de vot.

„Nu s-au gândit dinainte. De ce nu au făcut mai multe locuri pentru a vota. Am înţeles că oamenii au stat şi o oră jumate în rând. Nu, timp de vreo două ore noi cred că stăm”, a spus o alegătoare.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău şi-a cerut deja scuze pentru faptul că nu toţi cetăţenii moldoveni şi-au putut exercita dreptul de vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri