Polonia anunță că face reforme în justiție pentru a primi fondurile europene din PNRR

Data publicării:
Drapele ale Poloniei și UE.
Foto: GettyImages

Guvernul Poloniei anunță că va face mai multe schimbări la o lege legată de Curtea Supremă pentru a se conforma cerințelor impuse de Comisia Europeană și pentru a obține, astfel, fondurile europene prevăzute în PNRR, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek.

Accesul Poloniei la 23,9 miliarde de euro în granturi şi 11,5 miliarde de euro în împrumuturi ieftine au fost blocate din cauza unei dispute cu Uniunea Europeană privind independenţa justiției, afectată de mai multe proiecte ale guvernului ultraconservator aflat la putere la Varșovia de mai mulți ani.

În iunie, Comisia Europeană a declarat că aprobă planul de redresare a Poloniei, dar finanţarea nu va fi acordată până când guvernul de la Varşovia nu va îndeplini reforme în sistemul judiciar. CJUE a cerut Poloniei să desființeze camera specială pentru magistrați, iar guvernul polonez a schimbat, de atunci, acest corp cu un altul, însă criticii spun că problema independenței justiției în Polonia nu a fost încă rezolvată. 

„Astăzi, propunerea de lege pentru Curtea Supremă va fi depusă la parlament. Va îndeplini jaloane cheie indicate de Comisia Europeană în relație cu PNRR”, a spus ministrul polonez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri