Primul avion internațional de pasageri după preluarea puterii de către talibani a aterizat la Kabul. Câte persoane erau la bord

Data publicării:
pasageri coborand din avion pe aeroport in kabul
Primul avion internațional de pasageri după preluarea puterii de către talibani a aterizat la Kabul. FOTO Twitter

Primul avion internațional de pasageri după preluarea puterii de către talibani a aterizat, luni, pe aeroportul din Kabul. Este vorba despre o cursă a companiei aeriene pakistaneze PIA.

Avionul companiei PIA, care a aterizat în jurul orei locale 10:30 (06:00 GMT), nu a transportat decât câteva persoane.

''Nu este aproape nimeni la bordul avionului, în jur de 10 persoane (...), poate mai mulţi membri ai echipajului decât pasageri'', a spus un jurnalist AFP aflat în acest zbor cu plecare de la Islamabad, scrie Agerpres.

Duminică, un purtător de cuvânt al PIE confirmase acest prim zbor către Kabul, precizând totuşi că încă se lucrează pentru reluarea zborurilor periodice. Acesta este unul dintre primele semne de normalizare economică pentru Afganistan şi principalul său aeroport internaţional, asaltat la finalul lui august de mii de afgani care doreau să părăsească ţara după revenirea la putere a mişcării islamiste.

După ascensiunea rapidă la putere a talibanilor, podul aerian creat la aeroportul din Kabul a dus la evacuarea a peste 123.000 de persoane, în principal afgani.

Aşteptarea haotică şi disperată a afganilor a cunoscut o turnură dramatică pe 26 august, atunci când aripa locală a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI-K) a comis un atac în apropierea aeroportului din Kabul, ucigând cel puţin 100 de oameni. Ulterior, talibanii au preluat controlul total asupra aeroportului, ajutaţi de aliaţi de-ai lor precum Qatar.

Două avioane ale companiei Qatar Airways au decolat de la Kabul, săptămâna trecută, având la bord cetăţeni străini şi afgani care nu au putut fi evacuaţi într-o primă etapă.

La 3 septembrie, compania naţională afgană Ariana Airlines a anunţat reluarea zborurilor interne.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri