Scholz intervine în conflictul Turcia-Grecia și îl avertizează pe Erdogan că e "inacceptabil" ce face

Data actualizării: Data publicării:
olaf scholz si recep erdogan
Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită oficială la Atena, transmite că este "inacceptabil" ca Turcia, în calitate de membră a NATO, "să conteste suveranitatea unui alt membru" al Alianţei. FOTO: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită oficială la Atena, transmite că este "inacceptabil" ca Turcia, în calitate de membră a NATO, "să conteste suveranitatea unui alt membru" al Alianţei.

"Este inacceptabil ca un partener din cadrul NATO să conteste suveranitatea unui alt partener", a afirmat social-democratul german într-un interviu pentru cotidianul grec Ta Nea.

"Este adevărat că există ameninţări militare mai mult sau mai puţin voalate", a adăugat cancelarul federal german care a sosit la Atena miercuri seara de la Paris şi care şi-a început ziua printr-o vizită la Acropole alături de prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Fiind ambele membre ale NATO, Grecia şi Turcia au relaţii tensionate, în special în problema delimitării apelor teritoriale ce separă cei doi vecini în Mediterana de Est, scrie Agerpres.

Acest diferend prelungit a fost reanimat în ultimii ani de tentativele Turciei de a exploata zăcămintele de hidrocarburi din aceste ape contestate. Preşedintele turc Recep Erdogan a acuzat de asemenea Grecia, membră a UE, că "ocupă" insule din Marea Egee al căror statut a fost reglementat de tratate adoptate după Primul Război Mondial.

Tensiunea a escaladat şi mai mult în timpul unui summit european informal care a avut loc la Praga la începutul lui octombrie, când Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial în timpul discursului preşedintelui turc Recep Erdogan.

"Relaţiile de bună vecinătate dintre Grecia şi Turcia sunt importante nu doar pentru aceste două ţări, ci şi pentru toată Europa", a subliniat Olaf Scholz, care urmează de asemenea să discute cu Mitsotakis înaintea unui dineu de lucru.

Scholz a îndemnat cele două ţări "să rezolve problemele prin dialog şi pe baza dreptului internaţional", în condiţiile în care Germania, date fiind importanta comunitate de origine turcă de pe teritoriul său şi spinoasa problemă a migraţiei, a căutat întotdeauna să menţină dialogul cu Ankara.

În afară de disputele teritoriale, Atena şi Ankara îşi plasează reciproc responsabilitatea pentru naufragiile repetate de ambarcaţiuni cu migranţi ce încearcă să ajungă în UE.

Olaf Scholz este în prima sa vizită în capitala elenă după ce a preluat, în noiembrie anul trecut, conducerea unei coaliţii de guvernare tripartite, formată din social-democraţi, ecologişti şi liberali.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri