Senator SUA: Militarii americani se vor întoarce în Afganistan, la un moment dat

Data publicării:
militari americani de paza la intraraea pe aeroport kabul, tin pe loc mii de afgani care vor sa ajunga la avion
Militarii americani păzesc intrarea pe aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii SUA din Afganistan. Foto: Facebook/US Marine Corps

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat, într-un interviu acordat BBC, că trupele SUA „se vor întoarce în Afganistan” la un moment dat, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

„Trebuie să facem asta deoarece ameninţarea va fi mult prea mare”, a spus senatorul american.

Trupele americane s-au retras din Afganistan în urmă cu o săptămână, după 20 de ani de prezenţă militară în această ţară, în cel mai lung război din istoria Statelor Unite. După 20 de ani, peste 2.000 de morți și două trilioane de dolari cheltuiți, ultimele zile ale retragerii din Afganistan s-au caracterizat haosul şi teroarea evacuării cetăţenilor americani şi a civililor afgani care au încercat să fugă de represiunea talibanilor.

„Talibanii nu s-au schimbat. Au o viziune total defazată faţă de lumea modernă în care trăim. Vor fi o continuă ameninţare pentru afganii obişnuiţi, iar cel mai important lucru este că această ţară va deveni un refugiu sigur pentru cei din Al-Qaeda”, a spus senatorul SUA.

Ne vom întoarce în Afganistan, la fel cum am făcut-o în Irak şi Siria.

Întrebat dacă guvernul SUA chiar îşi va mai permite să retrimit[ trupe în Afganistan, senatorul a răspuns:

„Vom fi nevoiţi. De ce ne-am întors în Irak şi în Siria? De ce avem mii de trupe acum acolo? Din cauza pericolului ISIS”, a spus Graham.

Senatorul a avertizat că Afganistanul va deveni un teren fertil pentru islamiştii radicali din întreaga lume. El a propus ca SUA să încerce să îi ajute pe cei din 

„Talibanii nu vor putea guverna Afganistanul, sunt urâţi de poporul afgan. ISIS va veni peste talibani şi întreaga ţară se va diviza în următorul an, ceea ce va crea o furtună perfectă pentru atacarea intereselor occidentale. Şi atunci ai două opţiuni: fie spui nu e problema mea, fie îi loveşti înainte să apuce să te lovească ei pe tine”, a declarat senatorul SUA.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri