Solidaritatea Grecia - Turcia după cutremur a durat doar câteva zile. Un nou anunț de la Ankara tensionează relațiile

Data publicării:
Tensiuni Turcia-Cipru
Turcia reia explorările controversate de gaze în Marea Mediterană. FOTO: Profimedia Images

Turcia a prelungit din nou, duminică, misiunea unei nave de explorare a gazului într-o zonă pe care o dispută cu Grecia în estul Mării Mediterane, în pofida protestelor Atenei care denunţă această "activitate ilegală", informează AFP, citată de Agerpres.

Marina turcă a avertizat într-un mesaj pe sistemul maritim de alertă NAVITEX că nava de explorare Oruc Reis îşi va continua misiunea până pe 14 noiembrie.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Turcia şi Grecia, ambele puternic afectate după puternicul seism care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni nu departe de Izmir, şi-au afişat solidaritatea în ultimele zile.

Desfăşurarea acestei nave a provocat în ultimele luni o escaladare a tensiunilor cu Atena.

Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul internaţional prin efectuarea de prospecţii în interiorul frontierelor lor maritime în Marea Mediterană şi solicită sancţiuni europene împotriva Ankarei

Turcia susţine că are dreptul de a efectua cercetări energetice în aceste zone din Mediterana de Est.

Tensiunile au debutat după ce aceeaşi navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE şi Atenei, care cereau încetarea acesteia.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri