El Chapo contestă condițiile „crude și neobișnuite” din închisoare. Baronul drogurilor susține că e ținut fără apă, lumină și mâncare

Data actualizării: Data publicării:
el chapo arestat-1

Avocata lui Joaquin "El Chapo" Guzman i-a cerut unui judecător să ia măsuri în privința condițiilor „crude și neobișnuite” în care ar fi ținut baronul drogurilor într-o închisoare federală din New York, relatează CNN.

Capul cartelului mexican de droguri Sinaloa a fost condamnat în luna februarie, fiind acuzat că a condus o organizație criminală care făcea trafic de droguri. El Chapo urmează să își afle sentința pe 25 iunie.

El Chapo se află în detenție de 27 de luni și este închis într-o carceră de 3 metri lățime și 2,5 metri lungime, fără ferestre, în Manhattan, susține avocata sa, Mariel Colon. Avocata lui El Chapo i-a transmis o scrisoare judecătorului Brian M. Cogan, în care afirmă că baronul drogurilor nu a avut acces la aer curat sau lumină naturală de mai bine de doi ani, motiv pentru care acesta nu ar putea să doarmă.

„Privarea de aer curat și lumină naturală, pe o perioadă de 27 de luni, i-a lăsat traume psihologice. El suferă de mai multe simptome cauzate de pedeapsa lungă și nedreaptă”, scrie Mariel Colon.

De asemenea, avocata lui El Chapo mai reclamă și faptul că aerul condiționat din celulă este atât de zgomotos încât baronul drogurilor nu poate dormi și a recurs la dopuri de urechi făcute din hârtie igienică.

Avocata invocă încălcarea drepturilor clientului său, garantate de al optulea amendament al Constituției americane, și cere ca acesta „să fie tratat după normele fundamentale ale decenței umane”.

În plus, mai susține aceasta, El Chapo nu primește uneori apă și mâncare, fără i se ofere un motiv sau o explicație pentru acest lucru. În ultimele șase luni, acesta ar fi primit doar 22 de sticle mici cu apă, mai afirmă avocata.

În scrisoarea sa, apărătoarea lui El Chapo cere ca acestuia să îi fie permis accesul în curtea penitenciarului, timp de două ore pe zi, pentru exerciții fizice, dopuri de urechi și aceeași cantitate de apă și mâncare pe care o primesc ceilalți deținuți.

„Aceste restricții nu au nicio legătură cu securitatea și sunt impuse doar pentru a-l pedepsi pe Joaquin Guzman și pentru a-i alimenta sentimentul de frustrare și izolare”, scrie avocata.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri