O nouă ipoteză pentru „sindromul Havana” care i-a afectat pe diplomații americani: sisteme de supraveghere foarte avansate

Data actualizării: Data publicării:
corpuri scanate termic
Misterioasele simptome cunoscute sub numele de „sindromul Havana” cărora le-ar fi căzut victime membri ai personalului diplomatic american s-ar putea să fie provocate de sisteme de supraveghere ultraperformante. Sursă foto: Getty Images

Washingtonul investighează ceea ce par a fi niște misterioase atacuri energetice care s-ar fi petrecut chiar în apropierea Casei Albe. Arma este necunoscută. Sursa este necunoscută.

În urma unui astfel de incident, petrecut în noiembrie anul trecut în apropierea peluzei ovale din partea de sud a Casei Albe, un oficial al Consiliului de Securitate Națională s-a îmbolnăvit. Într-un alt episod, din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce-și plimba câinele într-o suburbie din Virginia, în afara Washingtonului.

Simptomele par asemănătoare cu atacurile misterioase și invizibile care au provocat efecte debilitante în cazul a zeci de angajați ai unor ambasade americane din străinătate și în rândul unor membri ai serviciilor de informații.

Prima dată astfel de cazuri s-au înregistrat în 2016, în rândul personalului diplomatic american de la Havana, de unde și numele de „sindromul Havana”.

Sunt simptome inexplicabile, care apar din senin, de la amețeli și țiuit de urechi la dureri de cap puternice și greață, uneori însoțite de un „zgomot pătrunzător” neidentificat. Unele dintre persoanele afectate au primit tratament pentru leziuni cerebrale și chiar au fost nevoite să se pensioneze. 

În acest context, suspiciunile s-au îndreptat către Rusia și China și au apărut discuții despre o armă cu microunde sau chiar o bombă cu microunde.

Scannere ultraperformante

„S-ar putea să nu fie vorba nici despre o armă cu microunde, nici despre o bombă cu microunde, ci pur și simplu o neatenție majoră a unor sisteme de supravghere foarte avansate”, a declarat fizicianul Cristian Presură, marți seara, la Digi24. „S-ar putea, la fel de bine, să nu fie ceva intenționat. De exemplu, acolo, la Havana, Cuba să fi folosit sisteme de supraveghere - fie cu microunde, fie cu ultrasunete - foarte avansate, cu o intensitate foarte mare, cu care ei îi supravegheau pe diplomații americani și care în final i-au afectat pe aceștia. Au au fost afectați indirect, pentru că au fost supravegheați”, a spus fizicianul.

În cazul a două îmbolnăviri, simptomele au apărut imediat ce funcționarii respectivi ar fi trecut printr-o poartă de securitate. „Sunt tot felul de aparate care scanează corpul. Și noi, când trecem la aeroport, suntem scanați de tot felul de aparate pentru a nu avea obiecte periculoase. Dar în zonele sensibile, așa cum este Casa Albă, în mod sigur sunt și scannere mult mai performante. Se poate ca unele dintre aceste scannere performante să fi provocat aceste afecțiuni”, și-a continuat ideea fizicianul Cristian Presură.

Ce face și cum funcționează arma cu microunde

Atunci când se vorbește despre eventuale microunde, cel mai probabil nu este vorba despre ceva similar cu ceea ce știm noi de la cuptorul cu microunde.

„Cuptorul nostru din bucătărie are o frecvență de aproximativ 3 gigahertzi și primul lucru pe care îl face este să încălzească pielea. Există arme cu microunde care folosesc aceste frecvențe și ele sunt folosite în mod special direct către oameni pentru a provoca o încălzire, iar pielea lor arde și în felul acesta oamenii sunt îndepărtați de anumite zone. Numai că aici nu cred că este vorba de aceste frecvențe. Dacă sunt aparate, scannere sau arme chiar cu microunde, ar trebui să aibă alte frecvențe, mai joase, în așa fel încât să penetreze corpul, să nu rămână doar la suprafață și să-l încălzească”, a explicat Cristian Presură.

Pe de altă parte, în funcție de frecvență, în funcție de obiectele care se caută, și scannerele pot fi dotate cu microunde. „Se scanează mai multe frecvențe - nu numai frecvențe înalte, ci și frecvențe joase, și frecvențe radio, în funcție de situație, de ceea ce trebuie căutat”, spune fizicianul. 

La Havana s-a vorbit și despre ultrasunete. „Acolo a fost vorba tot așa, de un aparat de supraveghere în primul rând, cu ultrasunete, foarte performant, care ar fi provocat aceste efecte”, consideră Cristian Presură.

Ce șanse sunt să aflăm adevărul  

N-ar trebui să ne așteptăm ca producătorul sau utilizatorul acestor scannere performante să recunoască o eventuală eroare, mai spune fizicianul.

„Toate aceste lucruri țin de tehnologia militară și nu cred că ajung în spațiul public, dar în mod sigur, în interiorul sistemului, dacă se observă astfel de comportări, se iau măsuri. Noi, în cercetarea civilă, trebuie să fim deschiși cu societatea și trebuie să urmăm absolut toate regulile. Când e vorba de aparate militare, de aparate de supraveghere militară, regulile sunt puțin diferite. Îmi imaginez că, în mare, și ei se supun regulilor pe care și cercetarea civilă le are, dar la un moment dat, lucrurile ar putea să mai scape de sub control, însă într-o perioadă foarte scurtă, se reajustează. Dacă într-adevăr ei ajung la concluzia că acesta este cauza, în mod sigur vor lua măsuri în așa fel încât să nu mai apară pe viitor”, este de părere Cristian Presură.

Orice undă poate deveni periculoasă

„Dacă intensitatea este foarte mare, orice undă, la un moment dat, devine periculoasă. Și lumina devine foarte periculoasă, ne încălzește efectiv sau la un moment dat, ne produce cancer, dacă conține mult ultraviolet etc., deci orice undă care are o intensitate foarte mare ne produce rău și la fel se întâmplă și cu microundele”, mai spune fizicianul.

În cazul aparatelor civile, există niște standarde clar stabilite, în așa fel încât niciun aparat din casă să nu ne provoace vreo problemă. Nerespectarea acestor standarde antrenează sancțiuni, inclusiv de natură penală, a reamintit el. 

În final, Cristian Presură a conturat o concluzie în cazul „atacurilor” misterioase cărora le-ar fi căzut victimă personalul american: „Aș spune că teoria standard, care este cea a armelor cu microunde, după părerea mea, nu prea stă în picioare, pentru că dacă ar fi fost o armă cu microunde, ar fi trebuit să încălzească pielea în primul rând și atunci oamenii ar fi simțit căldura undelor respective. Ar putea să fie aparate cu pulsuri cu radiofrecvență. Frecvența lor este mult mai scăzută, în așa fel încât ele trec prin corp, pot să măsoare ceea ce e de măsurat și în mod normal, tocmai că trec prin corp, nu influențează corpul. Însă dacă ele au fost folosite într-adevăr la niște intensități mult mai mari, nedorit de mari, atunci ar fi putut provoca și efecte conexe”, a arătat fizicianul. 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un medic de 78 de ani spune că a întinerit cu 20 de ani respectând doar 4 reguli simple
Digi FM
Hollywoodul, la Wimbledon. Julia Roberts, Tom Cruise, Pierce Brosnan și alte staruri de cinema, în tribune la...
Pro FM
Cum a aflat Bob Marley că are cancer la 32 de ani. A încercat și tratamente "neortodoxe", dar a murit cu o...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Furnizorii de energie cer re-liberalizarea pieței de electricitate și gaze naturale
Newsweek
Amenințări fără precedent la televiziunea rusă: Bucureștiul, lovit de rachete. De ce e nervos Putin?
Digi FM
Lamine Yamal a fost susținut de iubită la finala EURO 2024. Imaginile cu cei doi tineri au făcut furori pe...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, mesaj sfâșietor după moartea lui Shannen Doherty: „Doare atât de tare pentru că a fost...
UTV
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati