Suedia abordează diferit criza coronavirusului. Ce povestesc românii de acolo

Data publicării:
Coronavirus Outbreak 2020: Sweden
Stockholm, Suedia, 14 martie 2020: Rafturi goale la supermarket Foto: Joel Alvarez / Zuma Press / Profimedia

Situația românilor din diaspora este din ce în ce mai dificilă din cauza fricii provocate de conoravirus. Numărul infectărilor continuă să crească, iar mulți dintre ei sunt blocați în toată Europa din cauza închiderii granițelor. Situația cea mai dificilă pentru români este în Italia, dar și în ţările nordice, de exemplu, românii sunt neliniştiţi de numărul mare de îmbolnăviri.

Un profesor român stabilit în Suedia a povestit cum decurge viața acolo, în condițiile în care sunt de cinci ori mai multe cazuri de infectare cu conoravirus decât în România.

Constantin Drăgan, român din Suedia: „Oamenii cu siguranță încearcă să se ferească, s-au dat și niște hotărâri, de pildă nu avem voie să ne strângem în grupuri mai mari de 500 de persoane. Unii spun că 500 este deja un grup mult prea mare.

Oamenii se spală foarte mult pe mâini.

Au început să dispară alimentele din magazine, poate nu chiar ca în România, dar a început să dispară de pildă făina, este foarte greu de găsit, hârtia igienică, ca în toată Europa. Totuși magazinele nu sunt încă goale.

Deci, există o îngrijorare, fără discuție.

Viața decurge relativ normal în Suedia, la modul în care nu s-au închis școlile, autoritățile au ales să nu facă asta, dacă nu sunt nevoite”.

Dana Hering, româncă stabilită în Suedia: „Suntem la 1.000 de cazuri confirmate și 3 decese din cauza infecției cu coronavirus, dar cel puțin până acum, Suedia a abordat total diferit criza de COVID-19. Merge pe același sistem pe care merge Marea Britanie. (...) Suntem și noi destul de îngrijorați, pentru că vedem evoluția în țările care nu au luat măsuri stricte de carantină și izolare”.

Medicii români sunt însă impresionați de disciplina suedezilor.

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia: „În spitalele din Suedia suntem destul de bine organizați. Am avut timp să ne organizăm, având în vedere că știm situația din Italia, ne-am pregătit. Pacienții suedezi sunt foarte disciplinați, ei știu că nu trebuie să vină să aglomereze spitalele. Se folosește foarte, foarte mult diagnosticul electronic, prin videoconferință”.

 
 
 Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri