Albania redeschide pentru NATO o bază aeriană care a fost în trecut un avanpost sovietic

Data publicării:
edi rama sustine un discurs la deschiderea unei baze aeriene nato in albania
Premierul Edi Rama a susținut un discurs la ceremonia de deschidere a bazei aeriene de la Kucova. Foto: X

Albania, membră a NATO, care nu are avioane de luptă proprii, a deschis luni o bază aeriană din epoca sovietică, reconstruită, pentru a deservi avioanele NATO, pe fondul unei ameninţări sporite din partea Rusiei, a declarat premierul Edi Rama, relatează Reuters.

Spaţiul aerian al Albaniei, ţară de la Marea Adriatică, care se învecinează cu Grecia la sud şi Muntenegru la nord, este protejat în prezent de Italia şi Grecia.

NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru amenajarea bazei aeriene Kucova, pentru a-şi consolida prezenţa în regiune.

„Aceasta este o bază care (va adăuga) un alt element de securitate pentru regiunea noastră din Balcanii de Vest, care ştim cu toţii că este o regiune pusă în pericol de ameninţarea şi ambiţiile neo-imperaliste ale Federaţiei Ruse”, a declarat premierul Rama cu ocazia inaugurării.

Două avioane de luptă care au decolat de la baza aeriană Aviano a NATO din Italia au aterizat la Kucova pentru a marca redeschiderea aerodromului.

Baza aeriană este situată în micul oraş Kucova, cunoscut cândva sub numele de „Oraşul Stalin”, când MiG-urile de fabricaţie sovietică şi chineză erau în aşteptare pentru ordinele de intervenţie în cazul unui război cu Occidentul, care nu a mai avut loc niciodată. Ţintele probabile atunci erau Austria, Germania, Italia şi Danemarca, a menţionat Edi Rama. „Astăzi trăim într-o epocă diferită şi, din fericire, Albania se află de partea cealaltă”, a adăgat premierul Rama, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Albania, care a aderat la NATO în 2009, este, de asemenea, în discuţii cu Alianţa Nord-Atlantică pentru a construi o bază navală la Porto Romano, pe coasta Adriaticii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri