Banca elveţiană UBS riscă o amendă-record de 5 miliarde de euro

Data publicării:
Banca elvetiana UBS GettyImages-125019534

Foto: Gulliver/GettyImages 

Fostul angajat al UBS care s-a declarat vinovat în faţa autorităţilor franceze este Patrick de Fayet, fostul adjunct la şefia operaţiunilor UBS în Franţa, potrivit unor surse citate de publicaţia franceză.

„Un fost angajat al UBS Franţa, care a părăsit banca în 2009, a decis să îşi recunoască vinovăţia”, a comentat sec UBS, într-un comunicat.

Parchetul francez a început urmărirea penală împotriva băncii elveţiene şi a filialei sale din Franţa, pentru acuzaţii de realizare de oferte ilegale şi de complicitate agravată la fraudă fiscală.

De asemenea, cinci foşti şefi ai UBS sunt şi ei urmăriţi penal. Cu toate acestea, banca elveţiană neagă acuzaţiile.

„Nici rechizitoriul, nici decizia fostului angajat nu schimbă în niciun fel poziţia băncii", a precizat UBS, în comunicatul menţionat, potrivit News.ro.

Magistraţii francezi suspectează banca elveţiană că au organizat un întreg sistem de spălare de bani, ce permitea cetăţenilor francezi să-şi ascundă averile de Fisc.

Operaţiunea ar fi avut loc între 2004 şi 2012 şi ar fi devenit o adevărată obişnuinţă perntru banca elveţiană, fapt considerat agravant de către procurori.

În cadrul anchetei, UBS a plătit deja o cauţiune de 1,1 miliarde de euro, însă banca riscă o amendă de 3,75 miliarde euro, la care se adaugă jumătate din fondurile care au făcut obiectul acţiunilor ilegale.

Magistraţii francezi au calculat că suma totală pe care riscă să o plătească UBS din cauza acuzaţiilor se ridică la 4,88 miliarde euro, un nivel-record pentru un astfel de caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri