Meleșcanu: Nu se pune problema aderării României la Grupul de la Vișegrad

Data actualizării: Data publicării:
teodor-melescanu-agerpres-3.9.2015

România nu va adera la Grupul de la Vișegrad și nici măcar nu există o intenție a acestui grup de a se extinde, a declarat, la RFI România, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Precizarea vine în urma unei serii de consultări care au avut loc în ultima perioadă între șeful diplomației române și omologul său ungar, ceea ce a determinat apariția unor comentarii în spațiul public potrivit cărora România s-ar putea alătura grupului eurosceptic din Europa Centrală.

teodor-melescanu-agerpres-3.9.2015
Teodor Meleșcanu / FOTO: Agerpres

Aceste comentarii au fost amplificate și de un controversat discurs ținut la Oradea, la începutul acestei luni, de către premierul ungar Viktor Orban, în care el i-a invitat pe români să se alăture la ceea el a numit ”povestea de succes” a grupului Vișegrad.

„Grupul de la Vișegrad este o structură de consultare între patru țări, Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia. Nu există nici cea mai mică intenție de a se extinde asupra altor țări. Este un format de consultare între un grup de patru țări care consideră că au interese sinonime sau convergente pe temele legate de dezvoltarea economică, participarea la Uniunea Europeană, probleme de securitate. Au fost foarte deschiși. Cel puțin, la ultima întâlnire, domnul prim-ministru Orban mi-a spus foarte clar că nu există nici cea mai mică intenție de extindere a Grupului de la Vișegrad. În același timp, trebuie să recunoaștem că pentru România există un interes în a dezvolta consultări cu toate țările pe anumite probleme, inclusiv prin participarea, în cazul în care suntem invitați, la întâlniri speciale ale Grupului de la Vișegrad”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri