Pescarii din Deltă cer compensații pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina

Data publicării:
pescuit delta dunarii
Pescuit in Delta Dunarii. Foto: Facebook / ARBDD

Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) a cerut autorităţilor compensaţii financiare pescarilor afectaţi de războiul din Ucraina şi susţine că România va pierde la finele acestui an fondurile pe care nu le-a accesat.

Într-o adresă transmisă Instituţiei Prefectului - judeţul Tulcea, FOPDD aminteşte că de la începutul războiului din Ucraina pescarii de pe braţul Chilia al Dunării nu şi-au putut desfăşura activitatea, din cauza numărului mare de nave, şi că toţi pescarii din rezervaţie au fost afectaţi de creşterea preţurilor practicate la combustibili, iar peştele s-a vândut foarte greu, inclusiv pe fondul lipsei turiştilor.

„Este greu să cuantifici pierderile. Uniunea Europeană a prevăzut nişte fonduri. Cel mai simplu era să luăm nişte ghiduri din alte ţări care deja au accesat banii şi să le adaptăm la condiţiile noastre şi să le punem în aplicare. Din păcate, autoritatea de management de la Pescuit şi piscicultură nu vrea să ia nişte ghiduri gata făcute, iar peste două luni se va închide sesiunea şi vom rămâne iar păcăliţi”, a declarat preşedintele FOPDD, Lucian Sanda, pentru Agerpres. 

El a mai spus că pescarii şi piscicultorii din Polonia, Ungaria şi Bulgaria au primit despăgubiri în baza creşterilor înregistrate la preţurile la combustibil şi energie electrică, cuantumul compensaţiilor plecând de la câteva mii de euro, în funcţie de activitatea persoanelor compensate.

„Orice ajutor este binevenit pe vremurile astea”, a menţionat Sanda.

Preşedintele FOPDD a amintit că pescarii şi piscicultorii din România nu primesc sprijin din partea statului român pentru desfăşurarea activităţii şi că două măsuri ale Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 adresate piscicultorilor au fost blocate, din cauza ghidurilor aprobate de autorităţile române.

„Pe piscicultură - servicii de mediu, a fost o măsură pentru păsările ihtiofage. Din păcate, au câştigat fonduri câteva firme care aveau probleme, iar atunci măsura a fost anulată şi toţi piscicultorii au rămas fără bani. La noi, piscicultura nu e sprijinită deloc spre deosebire de agricultură care primeşte subvenţii”, a afirmat preşedintele Sanda.

Al doilea sprijin european pentru pescuitul din România anulat de autorităţi a fost cel privind investiţii în acvacultură.

„A fost un ghid care s-a elaborat greşit de statul român, iar drept urmare a venit o rezoluţie de la Bruxelles că banii trebuie recuperaţi imediat. Probabil că (acvacultorii, n.red.) vor da în judecată statul român şi vor câştiga în trei, patru ani, dar au primit somaţie ca în cel mai scurt timp să dea banii înapoi. Fiind în litigiu cu Autoritatea de management (a POPAM, n.red.) nu au dreptul nici să acceseze următoarele fonduri europene. Sunt peste 40 de firme din România, iar aproape zece sunt din judeţul Tulcea”, a precizat preşedintele FOPDD.

Federaţia numără circa 600 de pescari din Delta Dunării, potrivit sursei.

La finele săptămânii trecute, Asociaţia Patronatului în Turism Delta Dunării, Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării şi filiala teritorială a Asociaţiei Comunelor din România au transmis Instituţiei Prefectului - judeţul Tulcea o altă adresă pentru a solicita compensaţii financiare şi măsuri fiscale în sprijinul operatorilor economici afectaţi de războiul din Ucraina.

Potrivit adresei semnate de cele trei asociaţii, Guvernul României poate accesa o schemă de ajutor de stat oferită de Comisia Europeană de 550 de milioane de euro estimat pentru a sprijini 10.000 de societăţi comerciale afectate de războiul din Ucraina, suma putând fi folosită până la finele acestui an.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri