Video Kilometrajul mașinilor second-hand din orice țară UE, mai ușor de verificat. RAR se va putea conecta la bazele de date din străinătate

Data publicării:
masini second hand
Kilometrajul mașinilor second-hand din orice țară UE va fi mai ușor de verificat. Foto: Getty Images

Cei care cumpără mașini la mâna a doua din orice stat UE vor putea verifica oficial, peste doi ani, kilometrajul și istoricul mașinii. Registrul Auto Român va fi conectat la baza de date a tuturor instituțiilor similare din Europa. Doar pe baza seriei motorului, se va putea vedea întregul istoric al mașinii, indiferent prin câte țări europene a fost aceasta. În momentul de față, pe site-ul RAR, se poate verifica doar istoricul mașinilor rulate în România.

Dacă mașina a fost adusă dintr-o țară străină, kilometrajul acesteia nu poate fi verificat în prezent în mod oficial, iar mulți români au aflat, abia după ce au cumpărat o mașină rulată, că numărul de kilometri a fost dat înapoi.

Luni dimineața, la prima oră, cel mai mare târg de mașini din Europa. Cîțiva bucureșteni își caută automobil.

- Înainte s-o cumpărați, ce o să faceți mașinii?
- Prima dată verificăm kilometrajul. Este o aplicație unde se poate verifica sigur și starea mașinii, și tot.

Din 2023, RAR se va putea conecta la bazele de date din Europa

Kilometrajul unei mașini second-hand a devenit unul din primele lucruri la care se uită românii, deoarece foarte mulți samsari au măsluit cifrele. De doi ani, Registrul Auto Român pune la dispoziție o aplicație gratuită de verificare a kilometrajului. 

Cristian Bucur, șef departament emologări individuale RAR: Aceste valori ale kilometrajului reprezintă simple citiri. Legislația nu permite verificări suplimentare, vizavi de autenticitatea acestor valori. Acest lucru se va întâmpla in 2-3 ani, atunci când va deveni obligatoriu schimbul de informații la nivel UE.

Din 2023, RAR se va putea conecta la bazele de date ale instituțiilor similare din Europa. Până atunci, trebuie să fiți atenți la câteva detalii.

Cristian Bucur, Șef departament emologări individuale RAR: Un parcurs anual în România este undeva la 12-15.000, nu depășește 20.000 de kilometri pe an. Pe când în Germania, parcursul minim anual este undeva la 35-40.000 de kilometri. Asta înseamnă că foarte ușor putem să facem un calcul: 7 ani vechime ori 30.000 de km, mașina aceea are cel puțin 200.000 de kilometri rulați.

Nicolae Răgălie, director general târg de mașini: Poate să meargă într-un service și să-i verifice toate sistemele. Astăzi este posibil așa ceva și pe o sumă nu foarte mare, 300-400 de lei, îi verifică absolut tot: cutia de viteze, frânele, direcția și toți ceilalți senzori care sunt pe mașini.

O minimă evaluare se poate face și de către cumpărători. Specialiștii care vând mașini la mâna a doua recomandă ca, atunci când vreți că cumpărați un automobil second hand, să vă uitați la o serie de detalii din interiorul mașinii. Concret, trebuie să vă uitați la scaun, ca să vedeți cât este de uzat, apoi - la volan, la schimbătorul de viteze și la pedalele de accelerație, frână și ambreiaj. Cu cât acestea sunt mai uzate, cu atât vă puteți face o idee mai clară despre adevăratul kilometraj al mașinii.

În Germania, modificarea kilometrajului unei mașini este infracțiune. În România, acest lucru nu este reglementat concret în codul penal.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri