Povestea bizară a unui elev din Scoția care a dezgropat o „capodoperă” a Egiptului antic în timp ce săpa după cartofi

Data publicării:
Sculptură din Egiptul antic descoperită în Scoția
Elevii unui internat din Scoția au găsit mai multe artefacte din Egiptul antic în curtea internatului lor între anii '50 și '80. Foto: National Museum of Scotland

Când un elev din Scoția a lovit cu lopata un obiect roșiatic îngropat în curtea școlii sale în 1952, acesta a crezut că este un cartof. Se înșelase: era o sculptură de gresie din Egiptul antic. Acela a fost începutul unei serii bizare de descoperiri arheologice care au ajuns să fie expuse în Muzeul Național al Scoției; acum, cercetătorii au dezvăluit în sfârșit cum au ajuns acele artefacte în Scoția, scrie Washington Post.

Povestea ciudată se întinde pe mai multe decenii. Între anii 50' și 80', elevii unui internat care funcționa într-o vilă istorică din Fife, Scoția, dădeau din când în când peste niște obiecte antice, inclusiv o sculptură de gresie veche de 4.000 de ani, o figurină din bronz și alte opere de artă rare din timpul celei de-a 12-a dinastii a Egiptului.

Din cercetările efectuate nu s-a putut demonstra de unde provin aceste artefacte și, astfel, ele au devenit parte din tezaurul național, fiind predate apoi muzeului din Edinburgh.

artefact-egipt-antic-scoția-3
Artefactele au fost descoperite în curtea Melville House din Fife, Scoția. Foto: National Museum of Scotland

Acum, însă, persoanele care se îngrijesc de această comoară cred că au rezolvat dilema originii ei. Casa în care artefactele au fost găsite a fost construită în secolul al XVIII-lea și a fost moștenită la un moment dat de Alexander Leslie-Melville, Lord de Balgonie, care în 1850 a participat la Războiul din Crimeea.

Portretul său realizat după ce s-a întors din război este considerat a fi prima poză cu o persoană care suferă de „shell shock”, afecțiune care a devenit mai apoi cunoscută drept sindromul de stres posttraumatic.

artefact-egipt-antic-scoția
Acest cap de statuie a fost descris de arheologi drept „o capodoperă a sculpturii egiptene”. Foto: National Museum of Scotland

Războiul i-a distrus sănătatea ofițerului de armată, iar în 1856 acesta a călătorit în Egipt în speranța că clima de acolo îl va ajuta să se vindece.

„În această perioadă din Egipt, consuli și negustori vizitau hotelurile sau bărcile care treceau prin zonă pentru a vinde antichități, așa că este posibil ca obiectele să-i fi fost aduse la pat lui Balgonie sau ca surorile sale să fi adunat această colecție”, potrivit muzeului din Scoția.

artefact-egipt-antic-scoția-4
O statuetă din Egiptul antic cu ochiul lui Horus descoperită în Scoția. Foto: National Museum of Scotland

Balgonie avea doar 25 de ani când a murit, în 1857. Cercetătorii cred acum că artefactele s-ar putea să fi fost asociate cu această tragedie dureroasă și de aceea au fost depozitate separat și uitate sau abandonate cu timpul.

„A fost o provocare incitantă să investigăm și identificăm o gamă atât de diversă de artefacte, printre care se numără și câteva obiecte remarcabile”, a spus Margaret Maitland, administratorul principal al expoziției cu artefacte provenite din zona mediteraneeană din perioada antică de la Muzeul Național al Scoției. „Statueta preotului din bronz este o formă relativ rară, în timp ce capul statuii din gresie este o capodoperă a sculpturii egiptene.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri