Valeriu Zgonea: Modificările Codului Penal nu îi protejează pe parlamentari de ANI sau DNA

Data publicării:
52a70d2895f9cf965a000000 1

„Suprapopularea, condiţiile improprii de încarcerare, asistenţa medicală inadecvată sunt doar câteva dintre motivele care au dus, în ultimii ani, la condamnarea statului român la CEDO în procese intentate de către deținuţi”, se arată în scrisoarea semnată de Valeriu Zgonea, în ceea ce privește legea amnistiei.

El a arătat, totodată, că propunerea legislativă a ţinut cont şi de perioada tranzitorie de până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, elaborat în timpul mandatului la Ministerul Justiției al lui Cătălin Predoiu şi promulgat de către Traian Băsescu, care prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infracţiuni şi dezincriminarea altora în conformitate cu practicile europene în domeniu.

„După cum aţi putut constata, propunerea legislativă nu a fost înscrisă pe lista de vot final în conformitate cu procedurile parlamentare. În ceea ce priveşte domeniul de reglementare a propunerii legislative, plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa asupra necesităţii acesteia în momentul în care iniţiativa legislativă va fi supusă votului final”, i-a transmis Valeriu Zgonea lui Traian Băsescu.

Valeriu Zgonea mai spune că modificarea Codului Penal nu îi face pe parlamentari imuni în faţa organelor judiciare şi nu îi protejează de ANI şi DNA, iar ceea ce se întâmplă în ultimele zile este „o amplă campanie de dezinformare”.

„Modificările aduse Codului Penal nu îi protejează în niciun fel pe senatori şi deputaţi de ANI sau DNA, aceştia putând fi cercetaţi în continuare pentru fapte de corupţie, conflict de interese sau incompatibilităţi”, a declarat, miercuri, Zgonea pentru Mediafax.

El a susţinut că modificările aduse Codului Penal nu îi pun în niciun fel la adăpost pe parlamentarii care încalcă legea şi nu îi fac imuni în faţa aplicării acesteia.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele zile este o amplă campanie de dezinformare. Atât DNA, cât şi ANI funcţionează pe baza unor legi proprii, iar acele legi nu au fost modificate. Mai mult, ANI nu are nicio competenţă în sfera penală, deci nu are cum să fie afectată de vreo modificare a Codului Penal”, a spus Zgonea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri