Cazul Victor Ponta, în presa internaţională

Data publicării:
ponta-2

Marile agenţii de presă relatează despre faptul că solicitarea procurorilor de ridicare a imunităţii premierului Victor Ponta s-a lovit de refuzul categoric al aleşilor români. 

Agenţia Reuters anunţă că premierul român a reuşit să îşi păstreze imunitatea după un vot copleşitor în favoarea respingerii cererii înaintate de procurori.

Agenţia France Presse relatează, la rândul ei, despre faptul că aleşii români au respins cu majoritate de voturi ridicarea imunităţii premierului Ponta. Agenţia aminteşte faptul că preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, dar Victor Ponta a refuzat pe motiv că este nevinovat şi a acuzat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de opoziţie.

De altfel, înaintea votului din Parlamentul de la Bucureşti, agenţiile internaţionale anticipau rezultatul favorabil lui Victor Ponta explicând faptul că premierul român se va folosi de majoritatea pe care o deţine coaliţia aflată la putere pentru a lupta împotriva anchetei de corupţie şi unei moţiuni de cenzură.

Jurnaliştii de la Bloomberg spuneau că există riscul ca România să se întoarcă la situaţia de instabilitate politică ce a caracterizat cei trei ani înainte de alegerea lui Klaus Iohannis. Deja, pieţele au reacţionat la scandal. Leul a scăzut, iar randamentul obligaţiunilor de stat a crescut.

Tot despre efectele economice vorbesc şi jurnaliştii de la Financial Times. Aceştia remarcă faptul că moneda naţională a început o nouă săptămână cu stângul şi a continuat trendul descendent.

În plus, aceştia notează şi faptul că Ministerul Finanţelor Publice s-a văzut nevoit să respingă ofertele băncilor comerciale la o licitaţie de obligaţiuni de stat derulată luni, prin care statul intenţiona să atragă 300 de milioane de lei pe o perioadă de 72 de luni.

În finalul articolului, jurnaliştii de la Financial Times care citează un analist politic de la Londra, spun că este puţin probabil ca, în contextul dat, Victor Ponta să îşi ducă la bun sfârşit mandatul de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri