Toamna vrajbei în politica românească. Atacuri și contraatacuri între V. Ponta, C. Antonescu, T. Băsescu

Data publicării:
ponta base crin 5492737-Mediafax Foto-Bogdan Iordache

Şeful Executivului a reacţionat la declaraţiile lui Crin Antonescu potrivit cărora el se poate lipsi de sprijinul PSD la prezidenţiale.

„Să te pregăteşti de campanie electorală spunând că nu ai nevoie de sprijinul PSD, nu mi se pare cea mai deşteaptă strategie, dacă nu vrea, sigur că nu-l vom mai susţine, nu putem să-l susţinem cu forţa”, a declarat premierul la un post de televiziune.

Victor Ponta spune că liderul PNL greşeste vorbind mai mult pentru presă şi refuzând dialogul în USL. „Îmi doresc ca viitorul preşedinte să nu fie tot un Traian Băsescu , care astăzi zice ceva, mâine zice invers (...) Am constatat şi eu că domnul Antonescu în ultimul timp e ironic, până la urmă eu cred că greşeşte”, a afirmat copreședintele USL.

Crin Antonescu nu s-a lăsat mai prejos şi a revenit cu precizări: „Dacă eu în 2014 sunt în situaţia unui soi de obiect sau păpuşă pe care dacă vrea PSD o pune ca preşedinte dacă nu nu, nici nu candidez”, a spus liderul liberal.

Anterior, Crin Antonescu comentase ironic deplasarea premierului la Roşia Montană în urma căreia minerii au renunţat la protestele din subteran. Mai mult chiar, liderul PNL a refuzat invitaţia premierului de a merge la Roşia Montană: „Cred că nu e cazul să dramatizaţi, că la un moment dat am avut impresia că discutăm despre salvarea unor ostatici prinşi de terorişti sau despre nişte oameni, doamne fereşte, salvaţi dintr-o surpare de mină”.

Cei doi lideri ai USL sunt într-un conflict deschis din cauza proiectului Roşia Montană. În ultimele opt zile, s-au întâlnit o singură dată, într-o şedinţă de urgenţă, în care au decis înfiinţarea unei comsii parlamentare speciale pentru Roşia Montană.

Traian Băsescu cere retragerea proiectului de lege privind Roșia Montană

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu îl avertizează dur pe premierul Victor Ponta: dacă nu retrage urgent proiectul Roşia Montană din Parlament, protestele din stradă se vor transforma într-un dezastru social. Oricum, şeful statului a anunţat că va contesta documentul la Curtea Constituţională. Traian Băsescu susţine că proiectul de lege emis de Executiv conţine cel puţin şapte încălcări ale legii fundamentale. Totodată, preşedintele i-a cerut ministrului Dan Şova să-şi dea demisia. Şeful statului îl acuză pe ministrul Marilor Proiecte că face jocurile companiei Roşia Montană Gold Corporation, titularul licenţei de exploatare.

Dezbaterea din legislativ va amplifica tensiunea socială şi se va dovedi inutilă, crede şeful statului.

După o lună jumătate, două de proteste, vom afla ca legea e neconstituţională. Ar fi un dezastru. Ce vreţi, să ajungem la 200.000 de oameni în stradă și atunci să constatăm că ne-o scot ei din Parlament şi o trimit Guvernului?”, a întrebat retoric președintele într-o conferință de presă.

Preşedintele sugerează că ministrul Dan Şova ar fi iniţiat proiectul la comanda companiei Gold Corporation, cea care investeşte la Roşia Montană.

Traian Băsescu îl acuză pe Victor Ponta de laşitate şi şmecherii pentru modul în care a acţionat în chestiunea legată de Roşia Montană: „E exact stilul de guvernare a lui Adrian Năstase cu şmecherii, cu legi, să se acopere. Este exact acelaşi mod de guvernare numai că Ponta e mai puțin inteligent decât Năstase”, a afirmat șeful statului.

Nici Crin Antonescu nu scăpat de criticile prezidenţiale: „Nu sunt de acord nici cu poziţia celuilalt lider USL, domnul Antonescu Crin, care a intrat și el in jocul Votăm sau nu votăm. Or, Antonescu ştie foarte bine ca e neconstituţional proiectul de lege”.

Şeful statului a precizat că susține în continuare exploatarea aurului de la Roşia Montană, chiar dacă este împotriva proiectului promovat de Guvern.

Reacții la declarațiile lui T. Băsescu

Declaraţiile facute de preşedintele Traian Basescu, referitoare la proiectul de lege Roşia Montană, au stârnit reacţii în lanţ din partea politicienilor direct vizaţi. Premierul Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui cu aceeaşi monedă şi l-a acuzat că minte atunci când spune că aurul trebuie să rămână în România.

De asemenea, ministrul Dan Şova i-a transmis şefului statului că legea trimisă de Guvern Parlamentului este constituţională. Doar liderul PNL, Crin Antonescu, a mărturisit că este de acord cu Traian Băsescu în legătură cu asumarea răspunderii de către guvern în ceea ce priveşte Roşia Montană.

Prezent într-o emisiune televizată, pemierul Victor Ponta a folosit împotriva şefului statului aceleaşi arme cu care a fost atacat, acuzându-l de minciună şi laşitate.

„Minte preşedintele ţării spunând că trebuie să ţinem aurul în ţară. Foarte bine, să îl ţinem în ţară, problema e următoarea: Banca Naţională, prin vocea guvernatorului Isărescu, a spus de o mie de ori "Avem destul aur! Nouă nu aurul ne lipseşte, ne lipsesc investiţiile şi locurile de muncă". (...) Faptul că mă insultă de fiecare dată, îmi face plăcere, orice cuvinte de laudă mă pun pe gânduri, m-a insultat pe mine cum i-a insultat pe toţi românii. Când vorbeşte de laşitate, să te voteze 90% dintre români să pleci acasă şi tu tot să stai în funcţie e cred, un exemplu de laşitate", a afirmat Victor Ponta.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a răspuns acuzaţiilor şefului statului, conform cărora ar şti că proiectul de exploatare a Roşiei Montane este neconstituţional. „Asupra constituționalității, neconstituționalității nu sunt chemat să mă pronunț, umbra unei eventuale neconstituționalități este prezentă chiar în comentariile care însoțesc avizul Ministerului Justiției”, a arătat Crin Antonescu la Digi24.

Crin Antonescu a mai declarat, în direct la Digi24, că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia proiectul de lege privitor la Roșia Montană nu trebuia să ajungă în Parlament: „Unde sunt de acord cu domnul Băsescu este că într-adevăr această decizie politică trebuia asumată. daca era să fie asumată la nivelul guvernului, și nu într-un proiect de lege”.

Şeful statului l-a acuzat şi pe ministrul Dan Şova de complicitate cu compania Gold Corporation, cea care ar urma să efectueze lucrările de exploatare auriferă la Roşia Montană. În replică, ministrul Marilor Proiecte a catalogat declaraţiile preşedintelui ca fiind extrem de grave pentru poziţia pe care o ocupă în stat.

Ministrul Dan Şova a mai precizat că legea privind exploatarea în zona Roşia Montană este constituţională, contrar precizărilor făcute de Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri