Live

Iohannis: România susține condiționarea fondurilor europene de statul de drept. MCV discriminează România și Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/George Calin

România susține condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, a spus președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări a digi24.ro.  Pe de altă parte, spune șeful statului, Mecanismul de Coperare și Verificare în domeniul justiției discriminează România și Bulgaria.

Șeful statului a vorbit despre raportul Comisiei Europene privind statul de drept, primul care analizează situația statului de drept în toate statele membre.

„România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV, care discriminează într-un fel România și Bulgaria. Este foarte bine că avem acest raport, e foarte bine că în acest raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. De exemplu, legile justiției, statul de drept - se spune clar că în perioada 2017-2019 evoluția a fost foarte problematică. În 2020, guvernul în funcție încearcă să repornească procesul pentru a reechilibra ce s-a greșit. În aceeași măsură se reiau unele chestiuni care au apărut în rapoartele MCV și toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate în această seară de ministrul Justiției”, a spus Klaus Iohannis.

Acest fel de raport este util pentru că putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, unde sunt exemplele de bune practici, cum se poate interveni pentru a face justiția mai puternică, idependentă”, a adăugat el.

„Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Suntem hotărâți și eu, și Guvernul și partidele democratice să facem în așa fel încât statul de drept să fie respectat și ajungem un exemplu de urmat pentru alții. Da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru? Prin analiză, prin studiu, prin vot în final”, a mai spus Iohannis.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Veteranilor de Război: „Respect etern eroilor noștri veterani!”

Traian Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Nu are nicio șansă”

Partenerii noștri