Live

Declarația comună a miniștrilor de Externe din România, Moldova și Ucraina, adoptată la București

Data actualizării: Data publicării:
Miniștrii de Externe din România, Ucraina și Republica Moldova au semnat o declarație comună în urma discuțiilor de la Conferința privind Securitatea Mării Negre de la București. Foto: Profimedia Images

Ucraina și Republica Moldova își vor intensifica eforturile pentru a deveni membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană ca urmare a deciziei istorice a Consiliului European de a le acorda celor două state statut de țară candidată, în speranța de a începe negocierile de aderare chiar de anul acesta, un parcurs care a fost promovat și de România, se arată într-o declarație comună a miniștrilor de Externe din România, Republica Moldova și Ucraina semnată în urma discuțiilor dintre cei trei la Conferința privind Securitatea Mării Negre de la București.

"Subliniem importanța deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat UE și cădem de acord să creștem eforturile pentru a le asigura statutul de membri cu drepturi depline în UE. Așteptăm cu interes evaluarea Comisiei Europene asupra progresului realizat și decizia de a începe de anul acesta negocierile Ucrainei și Republicii Moldova cu UE", se arată în declarația comună semnată de miniștrii de Externe Bogdan Aurescu (România), Nicu Popescu (Republica Moldova) și Dmitro Kuleba (Ucraina), care a participat la discuții prin videoconferință.

Documentul condamnă "invazia militară brutală, ilegală și neprovocată" a Rusiei în Ucraina, care este văzută ca o "continuare a agresiunii începute de Rusia împotriva Ucrainei în 2014".

"Pe lângă atacurile militare asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride menite să intimideze și mai mult Ucraina, Republica Moldova și alte țări din regiune", se arată în declarația comună care adaugă că cele trei țări se angajează să coopereze îndeaproape pentru a contracara propaganda rusă.

"Marea Neagră rămâne o zonă de importanță strategică pentru securitatea continentului european și pentru zona euro-atlantică. Vom continua să lucrăm împreună, atâta timp cât este necesar, pentru a sprijini dreptul oricui de a-și decide politica externă și alianțele, de a-și exercita dreptul legitim la auto-apărare", se mai arată în declarația comună.

România și Republica Moldova au reiterat că sprijină planul de pace în zece puncte propus de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și au punctuat că autorii crimelor comise pe teritoriul Ucrainei precum și oficialii responsabili trebuie să fie trași la răspunsere, inclusiv prin mecanisme judiciare.

Reprezentanții celor trei țări au subliniat importanța formatului trilateral dintre România, Republica Moldova și Ucraina și au căzut de acord să organizeze o nouă rundă de discuții în viitorul apropiat.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Ce a făcut și ce trebuie să mai facă România pentru Republica Moldova

Partenerii noștri