Live

Galerie Foto Prima femeie astronaut saudită a plecat către Stația Spațială Internațională

Data actualizării: Data publicării:
Prima femeie astronaut saudită a plecat către Stația Spațială Internațională. FOTO: Profimedia Images

O misiune privată organizată de compania americană Axiom Space a decolat duminică spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), având la bord primii doi astronauţi saudiţi, un bărbat şi o femeie, care vor ajunge pe staţia spaţială.

Rayana Barnawi şi Ali Al-Qarni sunt însoţiţi de alţi doi membri ai echipajului. Peggy Whitson, o fostă astronaută de la NASA care a fost deja de trei ori pe ISS, comandă misiunea. Antreprenorul american John Shoffner este pilot.

Misiunea, numită Axiom Mission 2 (Ax-2), a decolat cu puţin timp înainte de ora 17:40 (21:40 GMT) la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida.

Cei patru astronauţi folosesc o capsulă Dragon a Space X pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională, unde urmează să sosească luni în jurul orei 13:24 GMT şi unde vor sta zece zile.

Unul dintre propulsoarele rachetei s-a întors pe Pământ şi a aterizat într-o zona desemnată, ceea ce este "o premieră pentru un zbor spaţial cu echipaj", a scris SpaceX pe Twitter.

"A fi prima femeie astronaut saudită şi a reprezenta regiunea este o mare plăcere şi o onoare", a declarat Rayana Barnawi, cercetător, în cadrul unei conferinţe de presă, cu câteva zile înainte de plecare.

Arabia Saudită a mai trimis în trecut unul dintre cetăţenii săi în spaţiu. În 1985, prinţul saudit Sultan bin Salman a luat parte la o misiune americană.

Însă această nouă călătorie în spaţiu face parte din strategia regatului ultra-conservator de a îmbunătăţi imaginea ţării, unde femeile nu aveau încă cu câţiva ani în urmă dreptul să şofeze.

Arabia Saudită a creat Autoritatea Spaţială Saudită în 2018, iar anul trecut a lansat un program destinat trimiterii astronauţilor în spaţiu.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Astronomii au găsit, în sfârşit, o planetă asemănătoare Pământului, care are și atmosferă. De ce nu poate fi locuită 55 Cancri

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

China a lansat o misiune spațială pe fața întunecată a Lunii. SUA avertizează că „programul spaţial civil e de fapt un program militar”

Explozii solare „gigantice” vor avea loc în perioada următoare. NASA vrea să se folosească de ele ca să afle cum ar fi viața pe Marte

Partenerii noștri