Live

Un tânăr canadian și-a lăsat cei trei copii la Toronto și a plecat să lupte în Ucraina: „Simt că fac ceea ce trebuie”

Data publicării:
Anthony Walker FOTO: furnizată de Anthony Walker

Un comediant canadian de 29 de ani, tată a trei copii, a plecat din Toronto ca să lupte în Ucraina. Anthony Walker era luni seară la granița polono-ucraineană, după ce a călătorit în jur de 8.000 de kilometri.

A povestit pentru BBC că a fost zdruncinat de scenele de război pe care le-a văzut la televizor și asta l-a motivat să se implice și să meargă să lupte, lăsându-și acasă cei trei copii. „Eu și soția mea ne uitam la știrile din Ucraina, la fotografii, la videoclipuri. M-am gândit în sinea mea: dacă în această situație ar fi Canada, am dori să ne ajute cineva”, a povestit el reporterului BBC din sudul Poloniei, aproape de frontiera cu Ucraina.

„Nu am nicio legătură cu Ucraina. Nu sunt ucrainean. Sunt om. Cred că acesta este un motiv suficient de bun pentru a veni aici”, a mai spus el.

Anthony Walker nu are experiență militară. Mai mult, spune că a fost considerat inapt din punct de vedere medical și respins de Forțele Armate Canadiene în urmă cu trei ani pentru că suferă de hemofilie.

Dar are nenumărate abilități și până acum a lucrat ca dulgher, șofer de camion și are certificat de tehnician medical de urgență - o abilitate pe care a spus că speră să o folosească în Ucraina. Recent, el a studiat securitatea cibernetică la o universitate canadiană.

Canadianul plănuiește să rămână la granița cu Ucraina câteva zile în așteptarea altor voluntari, inclusiv foști soldați canadieni, dar și a altora care ar fi plecat din Marea Britanie, Coreea de Sud și SUA. Luni, el ajuta la livrarea de ajutoare pentru armata ucraineană.

Anthony Walker ajuta la livrarea de ajutoare pentru armata ucraineană FOTO: furnizată de Anthony Walker

Are de gând să plece spre orașul Liov din vestul Ucrainei, apoi spre front.

Tânărul a mai spus că acum zona de frontieră în care se afla este inundată efectiv de refugiați. „Unii au așteptat patru zile la coadă pentru a trece în Polonia. Le este foame. Le este frig. Nu se află deloc într-o stare bună".

După ce a anunțat că vrea să plece în Ucraina, Anthony a primit nenumărate mesaje de voluntari care doresc să-i urmeze exemplul. Iar numărul acestora a devenit copleșitor după apelul făcut de președintele Volodimir Zelenski către eventualii voluntari străini.

Deși numărul voluntarilor este deocamdată necunoscut, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a spus că un număr „covârșitor” de străini „cere să li se permită să lupte” pentru Ucraina.

Duminică, ministrul canadian de externe Mélanie Joly a spus că rămâne la latitudinea canadienilor să decidă dacă doresc să se ofere voluntari și să lupte în Ucraina, însă ea ar fi făcut referire la canadienii de origine ucraineană, potrivit presei locale, citată de BBC.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a ales, de asemenea, să nu descurajeze oamenii, spunând că britanicii „pot lua propriile decizii” în privința plecării în Ucraina.

Întrebat dacă este îngrijorat de perspectiva de a se confrunta cu armata rusă în Ucraina, Walker spune că nervozitatea inițială a făcut loc hotărârii, mai ales după ce a citit că un copil a fost ucis la Kiev.

„Voi face tot posibilul să răzbun acest copil. Simt că fac ceea ce trebuie”, a spus el.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Ucraina va deveni membră NATO doar după ce câștigă războiul

Propagandistul american Tucker Carlson îl ridică în slăvi pe Dughin. Interviu cu „creierul lui Putin”, la Moscova

Momentul în care rușii atacă Odesa cu muniție cu dispersie. Cel puțin cinci oameni au fost uciși și peste 30 sunt răniți

Iohannis a discutat cu premierul canadian Justin Trudeau despre NATO

Partenerii noștri