Ce se întâmplă cu corpul tău la temperaturi scăzute

Data actualizării: Data publicării:
frig, munte, zapada, ski
Foto: Shutterstock

Chiar și micile modificări ale temperaturii de afară poate influența modul în care funcționează organismul nostru. Corpul uman a evoluat, de-a lungul anilor, și s-a dezvoltat astfel încât să se poată proteja la temperaturi scăzute și să mențină funcția organelor vitale.

frig, munte, zapada, ski
Foto: Shutterstock

Articol sustinut de Sensodyne

Unele reflexe involuntare, precum tremuratul sau „pielea de găină”, au rolul de a conserva căldura și de a ne încălzi organismul. Iată care sunt primele lucruri care se întâmplă în corpul nostru pe parcursul anotimpului rece:

Începi să tremuri

Tremuratul apare atunci când temperatura organismului nostru scade chiar și cu puțin sub temperatura normală, care se situează în jurul valorii de 36,5 grade Celsius. Atunci când suntem expuși frigului, o parte a creierului, numită hipotalamus, dă un semnal mușchilor că trebuie să înceapă să se miște pentru a genera căldură. Practic, este o metodă prin care corpul încearcă să se încălzească singur. Cu cât îți este mai frig, cu atât mai multă energie încearcă organismul să genereze și cu atât mai tare vei tremura.

Ești mai expus virusurilor

Un studiu realizat de Universitatea Yale a descoperit că virusurile care provoacă viroze și răceli preferă temperaturile mai scăzute și se înmulțesc mai rapid în medii reci. Acesta este motivul pentru care suntem mai predispuși virozelor în anotimpul rece sau pentru care epidemiile de gripă sunt mai frecvente iarna. În plus, organismul luptă mai greu contra virusurilor atunci când ne este frig.

Cercetătorii au arătat însă că soluția nu este să petrecem mai mult în spații închise, unde virusurile și bacteriile se pot răspândi mai rapid de la om la om. Este suficient să ne îmbrăcăm călduros, potrivit cu vremea de afară, și să încercăm să luam o gură de aer de câteva ori pe zi, pentru a ține la distanță gripa.

Te dor mușchii și încheieturile

Durerile musculare sau cele ale articulațiilor pe timpul iernii nu anunță neapărat o afecțiune, așa cum cred mulți. La frig, vasele de sânge se contractă, un proces care poate cauza dureri adeseori, mai ales pentru că sângele ajunge mai greu la mușchi și la tendoane decât de obicei. Persoanele care fac jogging chiar și pe vreme rece observă că flexibilitatea le este redusă iarna și sunt mai expuse astfel riscului unor accidentări, precum întinderile musculare sau luxațiile.

Ți se face „pielea de găină”

„Pielea de gâină” este un mecanism de apărare pe care organismul uman l-a dezvoltat încă din urmă cu mii de ani, pentru a se apăra de frig. „Pielea de găină” îți face părul de pe corp să se ridice, creând astfel o barieră în plus de protecție contra temperaturilor scăzute. În zilele noastre, oamenii au mult mai puțin păr pe corp decât în urmă cu mii de ani, așa că acest proces de încălzire nu mai funcționează așa cum ar trebui, dar reflexul încă a rămas.

Organele vitale sunt mai bine irigate cu sânge

Pe măură ce temperaturile scad mai mult, vasele de sânge se contractă pentru a redirecționa căldura în centrul organismului și a menține funcția organelor vitale. Pe măsură ce zonele din jurul organelor vitale sunt mai puternic irigate cu sânge, extremitățile și pielea pierd căldură, motiv pentru care mâinile și picioarele sunt primele care ne îngheață la frig.

Articol sustinut de Sensodyne

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri