VIDEO. Urmăriți de balene ucigașe, zeci de lei de mare se refugiază spre un vas de pescuit și sunt cât pe ce să-l răstoarne

Data actualizării: Data publicării:
capul unui leu de mare
Zeci de lei de mare au luat cu asalt o ambarcațiune de pescuit pentru a se salva de un atac al orcilor Foto: Guliver/GettyImages

Imagini impresionante au surprins un episod al luptei dramatice pentru supraviețuire care se dă adesea în apele oceanelor. Urmăriți de orci, zeci de lei de mare caută cu disperare refugiu pe un vas de pescuit pe care era cât pe ce să-l răstoarne. Scenele teribile au fost filmate în urmă cu câteva zile, în largul coastelor din Chile. 

Pescarii chilieni au trecut prin momente suprarealiste. La 12 iunie 2021, în timp ce navigau în zona de coastă din sudul țării, au fost pur și simplu luați cu asalt de zeci de lei de mare. Animalele căutau cu disperare să scape de orci (balene ucigașe), o cursă acvatică ce a fost aproape să facă și alte victime: ambarcațiunea pescarilor a fost în pericol să se scufunde.

Unul dintre membrii echipajului a reușit totuși să filmeze încleștarea din ape. 

Antonio Zapata știa că orcile vânează în zona unde se afla cu vasul. Însă în 40 de ani de meserie, marinarului nu i-a mai fost dat să vadă așa ceva. Orcile se învârteau în cercuri la câțiva metri depărtare scuturându-și cozile și plesnind apa înainte de a se repezi pentru a-și înhăța prada.

„Leii de mare se zbăteau în preajma vasului și încercau să urce la bord și a trebuit să ne poziționăm în jurul bărcii pentru a-i îndepărta și a-i face să coboare. Dacă ar fi urcat la bord, ne-ar fi scufundat”, a povestit pescarul, citat de agenția Reuters.

Ambarcațiunea era deja încărcată cu sardine și dacă ar fi urcat și leii de mare, greutatea ar fi fost prea mare și barca s-ar fi scufundat. „A fost o situație periculoasă, pentru că nu puteam să-i facem să plece nici pe leii de mare, nu puteam să alungăm nici orcile”, a explicat pescarul. 

Totuși, Zapata nu a rezistat tentației de a filma scena cu telefonul. Chiar dacă în filmare cei 10 membri ai echipajului se aud glumind pe seama situației în care se aflau, pericolul ca vasul să fie avariat sau răsturnat era real. 

„Erau atât de multe foci în jurul vasului, că nici nu le puteam mișca din loc - în plus, riscau să fie prinse în elice și ar fi rupt-o”, a relatat Antonio Zapata. 

Pescarii au încercat atunci să se apropie de o insulă din proximitate, în speranța că leii de mare se vor refugia aici, numai că orcile au sesizat mișcarea și i-au împiedicat să se apropie de țărm. Pescarilor nu le-a mai rămas altceva de făcut decât să se îndrepte către portul Talcahuano. Abia atunci orcile s-au îndepărtat, iar leii de mare supraviețuitori au reușit să se salveze. 

„Unele animale au venit cu noi în port, pur și simplu nu puteam să le mai desprindem”, a povestit Zapata.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri