Cardiologii români și italieni vor să reducă mortalitatea infantilă la 5%

Data publicării:
copii operatii incubator

Nouă milioane de copii cu malformaţii congenitale cardiace mor în fiecare an, în timp ce şase milioane aşteaptă să fie operaţi pe cord, conform medicilor prezenţi la Congresul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, care a avut loc la Iaşi.

„Anual operăm în jur de 50 de copii cu malformaţii congenitale vasculare. Sperăm să creştem acest număr de copii, sigur nu în dretimentul adulţilor. Scopul nostru este să putem efectua aproximativ 250-300 de operaţii anual la Iaşi pentru malformaţiile congenitale cardiace”, a declarat prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Din nefericire, lista de aşteptare este lungă şi doar o mică parte dintre micuţii pacienţi pot fi operaţi la noi în ţară. Lucrurile se vor schimba, însă, datorită unui parteneriat între medicii italieni şi cei români.

„Într-un an sau doi se va creşte dificultatea cazurilor şi va scădea vârsta celor operaţi, iar în 3 ani va fi posibil să tratăm tot felul de malformaţii: simple, complexe şi pe copii mici”, a afirmat prof. Alessandro Frigiola, directorul Policlinicii San Donato.

Aceste boli reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume. Mulţumită însă noilor tehnologii şi aparaturii tot mai performanţe, riscurile pentru aceşti copii vor fi din ce în ce mai mici.

„Cardiologii şi chirurgii lucrează împreună pentru a îmbunătăţi rezultatele. Vrem să ajungem la o mortalitate sub 5%. Trebuie să vă spun că în urmă cu 20 de ani mortalitatea era mai mare de 50%”, a mai spus Alessandro Frigiola.

Malformaţiile congenitale cardiace apar încă din viaţa intrauterină. 40% dintre acestea nu sunt identificate în timpul sarcinii, aşa că micuţii se nasc cu această problemă, iar singura lor şansă la viaţă este operaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri