Cum alegem corect ochelarii de soare care să nu provoace probleme de vedere

Data publicării:
ochelari tipa

Purtarea unor ochelari de soare care au lentile colorate, dar fără filtre de protecţie, poate face mai rău ochilor decât dacă nu am purta deloc ochelari, spun specialiştii.

Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupila se dilată, dar neavand protecţie, ultravioletele trec”, a declarat Eugen Rotaru, optometrist.

Lumina propriu-zisă nu generează efecte negative speciale asupra ochiului, dar în situaţia în care lumina ultravioletă pe care noi nu o vedem este de o intenstitate mare şi asta noi nu o vedem se întâmplă la mare, se întâmplă la mare înălțime, toate acestea pot să genereze efecte negative asupra ochilui”, a explicat doctorul Mircea Filip, medic primar oftalmolog.

Cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea din această cauză este cataracta, dar nu este singura.

Degenerescenţa maculară, o boală care nu duce la orbire, dar o boală care îţi dă un handicap, pentru că nu poţi să mai citești. De asemenea, pot să apară boli cum sunt teri jon-ul, reigio sau pinguecula, sunt nişte afecţiuni care nu sunt foarte grave, dar necesită la un moment dat tratament chirurgical în situaţia în care ochelarul de soare nu este purtat”, a mai spus Mircea Filip.

Dacă efectele acestor boli apar abia după câţiva ani, oftalmologii atrag atenţia că una dintre consecinţele imediate ale ochelarilor fără protecţie este apariţia sau creşterea dioptriilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri