MEDICUL DE GARDĂ .Ce trebuie să faceţi în cazuri de urgenţă la munte

Data publicării:
canicula turisti munte mediafax

Medicul de gardă al emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe”, Sorin Cadar, vă oferă soluţii rapide pentru problemele care pot apărea în timpul unei excursii la munte: dureri de spate, de gât, entorse sau rău de înălţime.

În cazul căpuşelor

În primul rând trebuie îndepărtată. Metoda cu fosforul nu e realitate. În primul rând căpuşa îşi înfige cleştii, îi rămâne capul afară. Între cap şi corp este o porţiune foarte uşor detaşabilă. Nu trebuie să trageţi de ea.

Sfatul meu: scoateţi căpuşa ca şi cum aţi stoarce un coş, iar după aceea aplicaţi o soluţie dezinfectantă, eu recomand betadina”, spune medicul.

În cazul traumatismelor uşoare

La munte, în primul rând aparatul locomotor este cel ameninţat, de aceea este recomandată trusa excursionistului montan. În care trebuie să existe un flaconaş mic de betadină, nu spirt.

Toată lumea foloseşte spirt, dar nu este corect: spirtul necrozeaza ţesutul, betadina dezinfectează. Vă mai trebuie puţină vată, o faşă elastică şi un unguent, eu recomand arnica. În situaţia în care aveţi bătături automat faceţi dezinfecţie cu betadină şi puneţi un plasture. Totdeauna, încălţămintea trebuie să fie lejeră, nu trebuie să fie o încălţăminte strânsă pe picior. Trebuie să fie o încălţăminte un pic mai mare decât piciorul astfel încât să puteţi pune şi un ciorap mai gros şi pantoful să nu bată. În caz de traumatisme se face ungerea locală cu unguentul cu arnică şi de asemenea se pune o faşă elastică. Cine vrea să pună gleznieră poate să pună, dar faşa elastică poate fi folosită în mai multe locuri. De asemenea, în caz de traumatism, entorsă, se pune unguent, se ia medicamentul homeopat arnică, 5 granule se lasă sub limbă şi se lasă să se dizolve şi se aplică faşa elastică”, explică medicul.

Dacă vă doare gâtul din cauza aerului rece de munte

Dacă daţi de un izvor, nu beţi apă repede şi cu înghiţituri mari, mai ales dacă sunteţi încălziţi. Din contră, se beau înghiţituri mici şi repetate, câte un gât, pentru ca mucoasele să se obişnuiască.

Mucoasa faringiană are nevoie de 5-6 înghiţituri pentru a se adapta.

Dacă se întâmplă să vă doară gâtul se ia imediat orice fel de comprimat care se recomandă pentru astfel de situaţii sau gumă cu mentol, cu eucalipt.

Dacă aveţi dureri de spate

Acestea sunt frecvent întâlnite în cazul celor care nu au un echipament necesar sau celor care au o afecţiune preexistentă ce se agravează la munte, deci din cauza unui rucsac foarte greu sau a unei poziţii incorecte.

În caz de dureri de spate recomand acelaşi unguent, arnica, dar există o grămadă de alte unguente”, spune medicul.

Dacă aveţi rău de înălţime

Există un medicament tot homeopatic, argentum nitricum, se ia în diluţie ch 15, atunci când intenţionaţi să mergeţi pe marginea prăpastiei sau cu telecabina. Sau mai aveţi soluţia simplă a unui ceai sedativ, uşor, respectiv sunătoare. Se bea în dimineaţa ascensiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri