Sari la conținut

Menta: beneficii şi contraindicaţii

Răcoritoare și energizantă, menta are și proprietăți mai puțin cunoscute: este un bun antiinflamator, are calități antiulceroase și stimulează secreția de bilă. Contribuie astfel la o digestie mai bună.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: „Putem folosi menta dacă există dureri abdominale colicative, în cazurile de diaree, chiar diaree infecțioasă, se poate folosi cu foarte mult succes în cazurile de dischinezie biliară și mai ales în cazul crizelor biliare.”

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când folosesc menta în scop medicinal este faptul că o consumă sub formă de ceai. Medicii recomandă mai degrabă maceratele la rece, tincturile și uleiurile esențiale, în funcție de problemă.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: „Pentru că dacă planta este procesată termic, atunci calitățile ei au tendința să diminueze, preferabil luăm planta uscată, o râșnim cu o râșniță electrică, obținem o pulbere care se administrează sublingual, se menține cam 15 minute și după aceea se înghite.”

În cazul în care se dorește un efect diuretic, este recomandat maceratul la rece. Practic, planta se lasă în apă rece câteva ore, în loc să fie pusă în apă fierbinte. Și uleiul esențial poate avea efecte benefice, dar nu orice ulei.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: „De exemplu, dacă există herpes se poate aplica local, dar numai pe zona cu leziune o picătură de ulei de mentă, de exemplu, este și un bun candidozic și, în cazul în care există candidoză digestivă, se poate administra intern ulei de mentă, bineînțeles cu condiția să fie un ulei de mentă care este indicat administrării interne, adică un ulei de o puritate foarte bună.”

Pentru a nu apărea efecte adverse, foarte importantă este doză folosită. De aceea este bine să cereți sfatul unui medic apifitoterapeut, dacă vreți să tratați o boală cu ajutorul mentei. Și chiar dacă beți un simplu ceai de mentă, asigurați-va că nu faceți asta zilnic mai mult de 3 săptămâni. Alternați și cu alte plante. În plus, aveți grijă să nu folosiți mai multe produse pe bază de mentă în același timp și astfel să ajungeți la supradoză.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: „Se poate ajunge la fenomene de intoxicare cu fenomene digestive, dar de regulă la dozele la care se folosește mentă în mod obișnuit acest lucru nu se petrece. Sunt manifestări digestive cu grețuri, vărsături.”

Mare atenție dacă suferiți de reflux gastroesofagian! Menta relaxează mușchii și astfel problemele se vor accentua, așa că ar fi mai bine să stați departe de mentă.