Reforma sănătății. Pacienții vor aștepta și jumătate de an pentru o consultație

Data publicării:
medical spital sanatate sursa foto digi24

Holurile policlinicilor sunt mai mult goale acum, dar de anul viitor numărul pacienţilor va creşte considerabil. Ministerul Săntăţii vrea să oprească internările nejustificate şi să trimită aproape două milioane de români în policlinici, unde să fie trataţi la costuri mai reduse.

Mii de pacienţi la un specialist. Sunt cabinete la noi în cadrul centrului care au 3.000 şi 4.000 de pacienţi”, spune Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet.

Afluxul de pacienţi ar putea însemna apariţia listelor de aşteptare. În proiectul de lege, Ministerul Sănătăţii a stabilit criterii clare pentru programarea pacienţilor. De exemplu, o gravidă cu probleme cardiace poate aştepta şi două săptămâni să fie consultată, iar un copil care are o durere de burtă care nu mai trece ar putea aştepta şi două luni. Iar un cuplu care vrea sfatul unui medic pentru că nu poate avea urmaşi trebuie să aştepte o jumătate de an un consult. Şi, oricum, medicii spun că legea nu este clară.

„Când spune două săptămâni, ce înseamnă? De la momentul declanşării bolii, de la momentul declanşării episodului actual, de la momentul acutizării, de la momentul instituirii tratamentului?”, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor din Policlinici, Cosmin Alexandrescu.

Acum, listele de aşteptare apar din cauza lipsei de fonduri. De la anul, pot apărea din cauza numărului mare de pacienţi.

Noul proiect prevede restricţii şi în privinţa investigaţiilor medicale. Un doctor nu va mai putea recomanda orice analiză, ci doar cele care şi-au dovedit eficienţa cea mai mare.

Timp de aşteptare la medicul specialist:

Gravidă cu boală cardiacă: 14 zile

Surditate subită:14 zile

Nodul pulmonar: o lună

Copil cu durere abdominală: două luni

Consilierea genetică a unui cuplu: şase luni

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri