Românii suferă de obezitate din cauza alimentației nesănătoase, cu multe calorii și multă sare

Data publicării:
masa mancare mall

Un adult care cântăreşte 70 de kilograme are nevoie de 1.700 de calorii pe zi. Nevoile calorice sunt mai crescute la copii şi scad odată cu înaintarea în vârstă.

Specialistii spun ca micul dejun trebuie să reprezinte 20% din raţia calorică zilnică, la gustare se adaugă alte 10 procente, masa de prânz este cea mai importantă, cu 45% din necesarul de calorii, iar restul după amiaza şi seara.

Pentru adulţi se recomandă reducerea aportului de grăsimi, de sare, în scopul scăderii riscului apariţiei a patologiei cardiovasculare, iar pe de altă parte, la adulţi se recomandă şi scăderea aportului de zahăr”, a explicat Gabriela Radulian, nutriționist.

Specialiştii în nutriţie spun că secretul constă în modul de preparare al mâncarii. Astfel că, ciorba de pui a la grec, care are peste 400 de calorii poate fi înlocuită cu una de legume sau de pui de ţară cu un aport caloric de 10 ori mai mic la suta de grame. La fel şi în cazul tradiţionalelor sarmale care pot avea între 80 până la 200 de calorii bucata.

Cele pregătite sănătos, în care se elimină carnea grasă şi pot fi pregătite cu carne de curcan sau de pui, în care celebrele afumături nu intră în compoziţie, dar intră între sarmale când se pregătesc să dea savoare şi mai ales în final eliminarea smântânii”, a spus Nicolae Hâncu, nutriționist.

Medici spun că folosim de trei ori mai multă sare decât limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care este de 5 grame pe zi. Alimentele procesate sunt adevărate capcane, pentru că nu au trecute cantitatea de sare din produs.

Foarte multe din alimentele considerate cu calorii şi cu calorii provenite din componenţi cu alte riscuri pentru patologie cardiovasculară sunt şi ieftine”, a afirmat Gabriela Roman, președintele Societății Române de Obezitate.

Excesele din alimentaţie, pe termen lung duc la tulburări ale metabolismului, mai ales în cazul diabeticilor.

Toate acestea îi expun la un risc mai mare cu complicaţii la nivelul ochilor, rinichilor, picioarelor”, a declarat Ioan Andrei Vereșiu, președintele Federației Române de Diabet.

Îngrijoraţi de statistici, medicii nutriţionişti recomandă Ministerului Sănătăţii un program naţional de educaţie alimentară, mai ales în rândul copiilor. În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri