Testare PCR combinată pentru virusurile cu transmitere respiratorie

Data actualizării: Data publicării:
New Project Articol susținut de SANADOR

Odată cu răcirea vremii, crește numărul infecțiilor respiratorii, în special al celor de căi respiratorii superioare, categorie în care intră răceală obișnuită, rinita acută, rinofaringita, bronșita, însoțite sau nu de febră. Cel mai frecvent, aceste infecții pot fi cauzate de diverse virusuri, dar și bacteriile pot fi implicate în anumite situații.

Anul acesta, pandemia cu noul coronavirus a schimbat radical felul în care sunt abordate semnele și simptomele de infecție respiratorie acută, dat fiind riscul de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2 și de apariție a unor forme grave de COVID-19. Deosebirea între mai multe infecții virale, ale căror manifestări clinice pot fi foarte asemănătoare, a devenit astfel mult mai importantă decât era până acum.

În acest context, SANADOR pune la dispoziția celor interesați o testare combinată, de mare precizie, pentru diagnosticul de certitudine al infecțiilor virale cu transmitere respiratorie. Cu o singură recoltare de exsudat nazal poți afla dacă te-ai infectat cu oricare din următoarele virusuri: noul coronavirus (SARS-CoV-2), virusuri gripale de tip A, virusuri gripale de tip B sau virusul sincițial respirator.

Recoltările se fac în centrele de recoltare COVID, cu programare prealabilă, iar rezultatul este disponibil în 3 zile lucrătoare. Se recoltează un singur tampon, exsudat nazal.

Diagnosticul molecular simultan oferă nu doar certitudinea în privința etiologiei infecției respiratorii, ci și informațiile necesare pentru stabilirea unui plan corect de monitorizare a evoluției pacienților și, după caz, de prescriere a unui tratament simptomatic și de susținere adecvat.

Virusul SARS-CoV-2 se transmite prin intermediul particulelor contaminate de la pacienții infectați. Pacienții cu COVID-19 prezintă frecvent manifestări clinice care includ în principal febră și tuse, dar pot fi însoțite și de dispnee, mialgii etc.

Infecțiile cu virusurile gripale tip A sau B sunt frecvente în sezonul rece și pot induce complicații severe prin declanșarea unui răspuns imun scăpat de sub control, în special la persoane tinere, dar și prin favorizarea suprainfecțiilor bacteriene la nivel pulmonar.

Virusul sincițial respirator poate pune probleme grave de sănătate la nou-născut și sugar, unde este frecventă bronșiolita cu acest virus.

Studii recente au arătat că infecțiile cu virusul sincițial respirator pot fi la fel de grave, la adulți, precum infecțiile cu virusuri gripale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri